Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Dani Halala 2015: Tri kompanije dobile halal certifikat

Dani Halala 2015: Tri kompanije dobile halal certifikat

 Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvaliteta u BiH, kazao je prisutnima kako se ovih dana obilježava deseta godišnjica od početka dodjele halal certifikata u okviru Agencije.

“Taj događaj je bio kulminacija višemjesečnih priprema, odricanja i predanog rada cijelog tima posvećenih ljudi. Svi zajedno, Islamska zajednica, predstavnici industrije, akademske zajednice, državnih institucija i niz pojedinaca, udružili su se kako bi osmislili efikasan i pouzdan sistem halal certificiranja. Ta prva dodjela certifikata bila je svojevrsna prekretnica jer je BiH postala prva zemlja na tlu Evrope koja je uspostavila funkcionalan sistem halal certificiranja tako da bude usaglašen sa nacionalnim zakonodavstvom i kompatibilan sa međunarodnim standardima”, rekao je Sakić.

Naglasio je da deset godina kasnije Agencija dodjeljuje halal certifikate za tri novocertificirane kompanije u BiH ZIM Zenica, Mostarlić Hadžići, Bešlić d.o.o. Visoko, Vispak je dobio posebno priznanje kao prva kompanija sa halal certifikatom u BiH kojeg je dobila prije 10 godina.

“Od danas bh. industrija broji 68 članica i potvrđuje kurs kontinuiranog rasta. Iskreno se nadamo da će realizacija od 1.5 milijardi KM i 633.000 tona halal certificiranih prehrambenih proizvoda u 2014. godini biti značajno nadmašena do kraja ove godine”, kazao je Sakić.

– Implementiran halal standard u 137 kompanija na Balkanu 

Podsjetio je da je sa svojim uposlenicima i mrežom od 60 visokostručnih saradnika Agencija educirala više od 1.300 predstavnika kompanija i diljem regiona implementirala halal standard u 137 kompanija.

“Halal certificirani proizvodi iz BiH već se distribuiraju širom svijeta, a halal certifikat naše Agencije je zadobio povjerenje vodećih institucija u oblasti halala u svijetu. U proteklim godinama Agencija je stekla poziciju vodeće halal institucije u regionu jugoistočne Evrope i cijenjenog partnera brojnim halal institucijama diljem svijeta”, istakao je Sakić.

Akin Arikan, potpredsjednik Tura Turizm Holding iz Istanbula, koji učestvuje u organizaciji Konferencije o halal turizmu 2016 u Istanbulu, izjavio je da se halal industrija nabrže razvija u svijetu.

“Halal industrija u svijetu godišnje raste za oko 14 posto. Halal industrija je industrija koja bilježi najbrži rast u svijetu. Halal konferencija u Istanbulu će biti prilika za proširenje saradnje između privrednika u Turskoj i BiH.

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, koji je bio prisutan na današnjem događaju, prisutnima je kazao kako je halal ishrana sastavni dio života svakog muslimana.

“Halal ishrana je za muslimana sastavni dio života. Halal ishrana nam pokazuje da svugdje u svijetu muslimani na isti način konzumiraju hranu. To je za nas jako bitno. Zahvaljujemo se svima što su prepoznali potrebu muslimana u BiH i u svijetu za halal hranom i što danas mogu konzumirati halal hranu kako to naša vjera zahtjeva. To je i šansa za vas privrednike da nastupate na tržištu od preko 1.5 milijardi muslimana”, naglasio je Kavazović.

Inače, Konferencija o halal turizmu 2016 u Istanbulu je najveći međunarodni skup na temu halal turizma. Konferencija će se održati od 21. do 23 marta u Halic Congress Centru u Istanbulu gdje se očekuje oko 1.200 međunarodnih delegata, 25 govornika, 60 međunarodnih turističkih agencija, 150 halal hotela i brojni drugi gosti.

Uskoro opširnije o ovom događaju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top