fbpx
Vijesti iz zemlje

Dani Gazi Husrev-begove biblioteke: Promocija “Leksikona bošnjačke uleme”

U povodu obilježavanja Dana Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, kojom će ova institucija tradicionalno obilježiti svoju 482. godišnjicu rad, u uzorak, 15. januara bit će održana svečanost u okviru koje će biti upriličena promocija referentnog djela “Leksikon bošnjačke uleme“, koje je nastalo kao rezultat dugogodišnjeg projekta Biblioteke u realizaciji autora Ahmeda Mehmedovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Promotori će biti: akademik Rešid Hafizović, prof.dr. Ismet Bušatlić i Ahmed Mehmedović.

“Poučeni dugogodišnjim iskustvom i potražnjom naših domaćih i inostranih korisnika i istraživača za učenjacima i djelima ljudi sa naših prostora, proistekla je ideja da se iskoriste svi postojeći resursi Biblioteke i na jednom mjestu prikupe njihova imena. Tako je nastao “Leksikon bošnjačke uleme” koji je objedinio imena, biografije i bibliografije Bošnjaka koji su u svom vremenu i prostoru ostvarili vidljiv naučni, kulturni, vjerski ili bilo koji drugi uspjeh. “Leksikon bošnjačke uleme“ obuhvata biografije bošnjačkih alima, učenjaka od 16. do 21. stoljeća koji su dali značajan doprinos na raznim poljima djelovanja, kao što su: književnost, historija, lingvistika, filozofija, pravo, matematika i astronomija, zatim nosioce značajnih pozicija u društvu: reisu-l-uleme, muftije, istaknute kadije, muderrise, vakife, kaligrafe, državnike, vojskovođe, vjerske reformatore, prosvjetne radnike, šejhove, kurra-hafize, poznate vaize i istaknute imame, navode iz Gazi Husrev-begove biblioteke.

U okviru svečanosti bit će dodijeljene zahvalnice određenim institucijama i pojedincima za pruženu podršku i pomoć u radu Gazi Husrev-begove biblioteke, a na kraju će se obratiti i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button