Vi ste ovdje
Home > ramazanski-kutak > Iftarski meni > Današnji desert za iftarski meni: Maza domaća torta

Današnji desert za iftarski meni: Maza domaća torta

Sastojci: brašno 13 kašika, ulje 13 kašika, mlijeko 13 kašika, jaja 6kom, kakao u prahu 4 kašike, prašak za pecivo 1kom, krem sir 600g, bijela čokolada za kuhanje 100g, vrhnje za šlag ½ lit, vanilija šećer 50g, Maza lješnjak krem namaz 250g, mljeveni keks 200g, tamna čokolada za kuhanje 200g, vrhnje za šlag 0,2l

Priprema:

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, bjelanjke umutiti u snijeg, u drugoj posudi umutiti žumanjke, ulje, mlijeko. U posudi prosijati brašno, dodati kakao u prahu i prašak za pecivo pa ove sastojke dobro izmiješati i dodati u posudu sa ostalim sastojcima. Sve izmiješati i na kraju lagano umijesiti snijeg od bjelanjaka.

Dno kalupa za pečenje kore obložiti sa papirom za pečenje pa izliti masu u kalup. Peći na 180 stepeni oko 45 minuta.

Bijelu čokoladu rastopiti , malo ohladiti pa umutiti sa krem sirom. Vrhnje za šlag umutiti na čvrsto sa vanilija šećerom pa lagano sjediniti sa kremom.

Tamnu čokoladu za kuhanje rastopiti na pari zajedno sa vrhnjem za šlag, pustiti da se malo ohladi pa preliti preko torte.

Koru isjeći na dva dijela, prvi dio namazati sa Maza kremom, zatim nanijeti kremu od sira pa sljedeću koru ponovo namazai sa Maza kremom, staviti sirnu  kremu pomiješanu sa mljevnim kkesom . Preko torte preliti pripremljenu glazuru od čokolde i vrhnja, ohladiti i poslužiti.

Po želji dekorisati sa lješnjacima ili listićima badema, keksom, ribanom bijelom čokoladom.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top