Vi ste ovdje
Home > ramazanski-kutak > Iftarski meni > Današnji desert za iftarski meni: Maza čokoladna torta

Današnji desert za iftarski meni: Maza čokoladna torta

Sastojci:brašno 13 kašika,ulje 13 kašika, mlijeko 13 kašika, jaja 6kom, kakao u prahu 4 kašike, prašak za pecivo 1kom, šlag krema čokolada 120g, mlijeko 0,25l, Maza lješnjak krem namaz 250g, čokolada za kuhanje 200g, slatko vrhnje 1šolja

Priprema:

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, bjelanjke umutiti u snijeg, u drugoj posudi umutiti žumanjke, ulje, mlijeko. U posudi prosijati brašno, dodati kakao u prahu i prašak za pecivo pa ove sastojke dobro izmiješati i dodati u posudu sa ostalim sastojcima. Sve izmiješati i na kraju lagano umijesiti snijeg od bjelanjaka.

Dno kalupa za pečenje kore obložiti sa papirom za pečenje pa izliti masu u kalup. Peći na 180 stepeni oko 45 minuta.

Sa mlijekom umutiti šlag kremu pa staviti na hladno.

Čokoladu za kuhanje rastopiti na pari zajedno sa vrhnjem za šlag, pustiti da se malo ohladi pa preliti preko torte.

Koru isjeći na tri dijela, prvi dio namazati sa Maza kremom, zatim nanijeti šlag kremu pa sljedeću koru ponovo namazai sa Maza kremom, staviti šlag kremu i na kraju staviti zadnju koru. Preko torte preliti pripremljenu glazuru od čokolde i vrhnja, ohladiti i poslužiti.

Po želji dekorisati sa lješnjacima ili listićima badema.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top