Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Danas je svjetski dan prevencije suicida

Danas je svjetski dan prevencije suicida

Svaku izjavu o suicidu trebamo shvatiti ozbiljno, a ne kao da je vapaj za pažnjom. U velikom broju slučajeva se takve izjave vode kao poziv u pomoć. Zatim, naglasili bismo važnost samog informiranja o prijetnji koju predstavlja suicid. Na kraju bismo željeli istaknuti ulogu obračanja pažnje na ljude oko nas. Samim razgovorom i pitanjem „kako si?“ možemo napraviti razliku jer ćemo dati doznanja drugoj osobi da je nekom do nje stalo. To može postati ključna razlika između života i smrti.
Sinapsi je jedan od ciljeva pravilno informiranje javnosti i skretanje pažnje na važnost mentalnog zdravlja, međuljudskih odnosa i podizanje svijesti. Tokom naših aktivnosti dijelimo letke sa brojevima službi ili stručnih osoba kojima se svi mogu obratiti ako im je potrebna pomoć. Našim radom umanjujemo stigmu u našoj zemlji, kao i predrasude naročito prema odlasku psihologu i osobama sa psihološkim poteškoćama. To je problematika kojom se najčešće bavimo.
Mi, članovi Sinapse ćemo u budućnosti nastaviti sa našim radom kako bismo napravili razliku u poimanju mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, poručeno je iz Udruženja Sinapsa.
Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top