Vijesti iz zemlje

Dan šehida u Mostaru: Ovo je važna historijska lekcija koja objedinjuje Bošnjake

Predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života Mostara te članovi porodica i preživjeli suborci danas su na mostarskim Šehitlucima odali počast šehidima grada Mostara.

-Njihova žrtva je velika, golema, tom žrtvom su status šehida postigli, a to znači da su već sada, ako Bog da, u džennetu i da su, kako nam Uzvišeni Allah kaže, živi ali mi to našim fizičkim osjetilima ne možemo dokučiti. Velika je važnost očuvanja sjećanja na naše šehide, sjećanja na njihovu nesebičnu borbu i zadužbinu koju su nam ostavili – kazao je Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa IZ Mostar.

Mostarski muftija Salem ef.Dedović uputio je poruku s mostarskih Šehitluka.

-U kalendaru Islamske zajednice Dan šehida je utemeljen, sačuvan i očuvan kao sjećanje, kao pamćenje, kao podsjećanje, to je jedna važna historijska lekcija koja podsjeća i opominje i koja objedinjuje zajednicu Bošnjaka u stvarima koje su od općih zajedničkih vrijednosti. Postoje stvari koje nemaju cijenu, sloboda, dostojanstvo nemaju cijenu, borba za očuvanje dostojanstva bošnjačkog naroda ovdje u ovome gradu, u  ovoj regiji, u  ovoj državi nema cijenu. U onom vremenu ta cijena skupo je plaćena, za to dostojanstvo, fizičkim životima ulagalo se, branilo, čuvalo i borilo se za to – kazao je muftija, te dodao kako se danas na neke druge načine i izraze vodi se ta ista borba.

Oni koji su nasljednici na različite načine, koji su vodili tu fizičku borbu za opstanak ove zemlje, ističe, trebaju biti svjesni svoje odgovornosti, emaneta, obavaze, da ne izdaju opću zajedničku stvar koja okuplja i objedinjuje.

-Ne bi smjeli to, bilo bi to sramno, teško, porazno, neodgovorno prema budućnosti, zemlji, naraštajima koji će se roditi i živjeti ovdje, koji ovu zemlju trebaju naslijediti, čuvati i predati onima poslije u emanet. Postoje stvari iznad kojih bismo trebali biti prosto zajedno, okupljeni oko njih, bez obzira na to kakve razlike bile među nama, političke podjele ili druge podjele koje razjedinjavanju, dijele. Postoje stvari koje ne mogu dijeliti, ideja zemlje, dostojanstva, nacionalnog imena, nacionalnog jezika, nacionalne kulture, duhovnosti, stvari su oko kojih nema spora. Prošlost je nešto što motiviše, od prošlosti se ne može živjeti, ne može se živjeti ni na slavi slavnih predaka, ali prošlost može biti sjajan poticaj i putokaz, za ono što treba poduzeti danas i što treba uraditi za budućnost – poručio je muftija.

-Neka dragi Stvoritelj, Gospodar svjetova primi i ukabuli dobrotu, čestitost, žrtvu, žrtvovanje, predanost koju su uložili šehidi, za odbranu ove zemlje i budućnost njenu – dodao je.

Imami MIZ Mostar su i ove godine proučili hatmu za sve mostarske šehide.

Prema kalendaru Islamske zajednice u BiH, drugog dana Ramazanskog bajrama tradicionalno se obilježava Dan šehida, kako bi se u ovom danu vjernici prisjetili svojih poginulih heroja.

Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 23. januara 1995. godine. Nakon Šehitluka, upriličen je obilazak i drugih šehidskih mezarja.

faktor.ba

Povezani članci

Back to top button