Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Stipendije > Dan otvorenih vrata i testiranje na IUS-u: Osigurano 1.000 stipendija za najuspješnije učenike

Dan otvorenih vrata i testiranje na IUS-u: Osigurano 1.000 stipendija za najuspješnije učenike

Pored testiranja za stupendije, danas je održan i Dan otvorenih vrata IUS-a gdje su učenici imali priliku saznati više o fakultetima i svim studijskim programima  Oko 1.600 učenika iz svih dijelova BiH prisustvovalo je danas testiranju za stipendije koje je održano na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je prvo testiranje od ukupno tri, koliko će biti održano na IUS-u, a koji je ove godine obezbijedio više od 1.000 stipendija za najuspješnije studente. Pored testiranja, danas je održan i Dan otvorenih vrata IUS-a gdje su učenici imali priliku saznati više o fakultetima i svim studijskim programima. IUS svake godine uspješno organizuje testiranje za stipendije za sve učenike 4. razreda srednjih škola.

Testiranje je prilika da učenici pokažu svoje znanje i dobiju priliku da ostvare odgovarajuću stipendiju ili popust za školovanje na našem Univerzitetu. Testiranje pokriva dvije oblasti: opće znanje i matematiku.

U cilju realizacije aktivnosti koje su usmjerene ka unapređenju visokog obrazovanja, prvenstveno na način da se mladim ljudima pruži mogućnost kvalitetnog školovanja, Internacionalni univerzitet u Sarajevu svake godine daje podršku učenicima i studentima, u formi dodjele tri vrste stipendija/popusta na školovanje i to: najboljim učenicima srednjih škola u BiH i regionu, najbolje rangiranim kandidatima koji polože prijemni ispit iz testa općeg znanja i matematike, kao i studentima koji nakon prve godine studija na IUS-u ostvare visok prosjek ocjena.

Cilj ove vrste stipendiranja je podsticanje i promovisanje znanja i sposobnosti kao posebne vrline kod mladih ljudi. Sve navedene vrste stipendija odnose se na četverogodišnji studij na jednom od fakulteta IUS-a uključujući i školu engleskog jezika, za kandidate koji moraju pohađati intenzivne časove engleskog jezika.

Prof. dr. Yucel Ogurlu, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, kazao je za AA da je IUS i danas, kao i svake godine do sada u proljeće, organizovao Dan otvorenih vrata za bh. učenike.

“Danas je došlo oko 1.600 učenika da polaže test za stipendiranje na IUS-u. Poslije ovog, za bh. učenike ćemo organizovati još dva ispita pa će i nakon današnjeg ispita imati šansu oni koji nisu danas tu. Prošle godine je 3.000 učenika pristupilo ispitu za stipendije”, istakao je Ogurlu.

Prema procjenama, i ove godine će na sva tri testiranja imati isto toliko ili više učenika.

“Od 3.000 učenika pripremili smo stipendije za 1.000 učenika koji će dobiti stipendije od pet do 100 posto. Prije šest godina na ovim ispitima je bilo oko 300 učenika. To što danas govorimo o brojci od 3.000 učenika govori dovoljno o našem univerzitetu”, pojasnio je Ogurlu.

Prema njegovim riječima, IUS je drugačiji u odnosu na ostale univerzitete u BiH i imaju studente iz 55 zemalja, od Kine preko Brazila do Finske.

“Učenici koji nisu danas došli na ispit mogu to uraditi 25. maja, kada će biti održano drugo testiranje. Imamo i još jedno testiranje za stipendije za učenike medrese”, pojasnio je Ogurlu.

Također, kao četvrti, imaju i test za turske državljane.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top