Vijesti iz zemlje

Dan oslobođenja: Tuzla se prije 26 godina oduprla agresoru

Tuzla danas slavi Dan oslobođenja. Na današnji dan 1992. godine pripadnici tuzlanske policije u naselju Brčanska Malta odbili su napad naoružanih vojnika Vojske Republike Srpske i vojnika preostalih iz bivše Jugoslovenske narodne armije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svi znamo kakva su dešavanja bila prije 15. maja u okolini. Na ovaj datum je Tuzla odbranjena, mada su pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla, pripadnici manevarskih jedinica tog dana imali samo jedan zadatak, da se obezbijedi da kolona Jugoslovenske armije izađe iz kasarne u bezbjednosti”, naveo je Šemsudin Joldić, predsjednik Udruženja demobilisanih policajaca 1992-1995. Tuzla “Manevarac”.

Na ovaj je datum prije 26 godina paravojska, osnovana 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci, a koja je stavljena pod komandu u Hagu osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, s komandantom Miletom Dubajićem napala tuzlansku policiju i građane.

Nekoliko dana prije 15. maja i dan poslije, kolone vojnih kamiona bez problema su napustile Tuzlu. Komandant Dubajić je prekršio pravila kada je na sanduke sa naoružanjem i municijom različitih kalibara prilikom napuštanja grada stavio vojnike, od kojih su neki stradali prilikom sukoba s policijom.

Tokom maratonskog suđenja u Beogradu Iliji Jurišiću, pripadniku tuzlanske policije, koji se teretio da je naredio napad na vojsku prije nego su oni počeli pucati, utvrđeno je da su pripadnici vojske prvi otvorili vatru i pogodili 20 osoba, uključujući i jednu ženu, civila. Policija je na to uzvratila.

Iako su se događajem s Brčanske Malte bavili strani sudovi i tužioci, bh. pravosuđe odlaže istrage i pravno utvrđivanje činjenica, zbog čega su učesnici događaja, oni koji su branili grad, godinama “taoci”, jer im je zbog mogućnosti hapšenja onemogućeno pravo na kretanje.

“Ako imamo odluku iz Haga da nije bilo ništa, ako imamo mišljenje američkog sudije, odnosno tužioca koji je radio u tužilaštvu da 15. maja nije bilo ništa u onom smislu kako to druga strana priča, ako imate presudu Apelacionog vijeća Srbije za 15. maj, a u tom čitavom vremenu, naše Tužilaštvo stoji, to govori da se opstrukcije ne rade od strane drugih, nego, ja bih rekao od strane institucija Bosne i Hercegovine”, izjavio je Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle, dodajući da je insistirao na procesuiranju slučaja.

Prošle i ove godine delegacije iz bh. entiteta Republika Srpska nisu željele doći na odavanje počasti stradalim članovima svojih porodica. Iako su prethodnih godina dolazili i održavali vjerski obred dva sata prije obilježavanja Dana odbrane i tokom tih skupova nije bilo sigurnosnih problema, u posljednje dvije godine procjenjuju da u Tuzli više nisu sigurni.

“Mi godinama ovdje od naše policije obezbjeđujemo sigurnost za posjetioce iz RS. Svaka majka isto žali. Svako dijete isto žali. Svaka sestra i brat isto žale i smatram da je grad, ustvari MUP (Ministarstvo unutrašnjih poslova, op.a) ispoljio empatiju i poštovanje prema svim poginulim, tako da se nikada nije desio nijedan incident, niti se neko verbalno usprotivio i nakon 15. maja”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, dodajući da se porodice poginulih trebaju dobro informirati o tome šta je utvrđeno u predmetu “Ilija Jurišić”, te da bi trebali tužiti Dubajića zbog smrti ili ranjavanja vojnika, odnosno članova svojih porodica.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button