Vijesti iz zemlje

Dan nezavisnosti: Iznad Mostara se zavijorila jedna od najvećih zastava Bosne i Hercegovine

Na brdu Fortica iznad Mostara u sklopu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas je otvoren rekreacijsko-avanturistički park s biciklističkim stazama gdje se zavijorila i jedna od najvećih državnih zastava BiH, javlja Anadolu agency (AA).

Svečanosti koja je započela intoniranjem himne BiH na Fortici nazočili su brojni visoki dužnosnici sa svih razina vlasti među kojima predsjedavajući vijeća ministar BiH Denis Zvizdić i član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji su presijecanjem vrpce park proglasili otvorenim, te zastavu na jarbolu od 30 metara visine s dimenzijama šest puta 12 metara nazvali novim dizanjem BiH.

“Zastava je velika jednako kao ona na Humu u Sarajevu, ali nisu svi podnijeli jednak teret borbe u Bosni i Hercegovini. Mostarci su zaista velik teret iznijeli i evo nastavljaju da pokazuju koliko vole svoju zemlju. Čestitam im na tome i ponosan sam na njih i ovu zastavu”, kazao je Izetbegović.

Zastava na Fortici iznad Mostara, kako je kazao, jedan je od simboličnih pokazatelja da se Bosna i Hercegovina ponovno podiže. To je, dodao je, pokazao i jučerašnji dan u Sarajevu kad su došli čelnici Europske unije da preuzmu upitnik.

“Pokazali smo da možemo kad se dogovorimo i kad smo složni”, ističe Izetbegović.

Napomenuo je preko tisuću činovnika radilo sedam mjeseci na odgovorima za taj upitnik.

“Mi ulazimo u  pozitivni kanal koji nas tjera da neke stvari uradimo koje su lijek za stanje BiH i regionu. Moramo popraviti odnose sa susjedima i riješiti pitanja koja 23 godine stoje s Hrvatskom i Srbijom”, ističe Izetbegović, navodeći kako nitko neće ući u Europsku uniju s neriješenim pitanjima.

On je kazao da prepirka koja razara BiH mora biti zaustavljena kao i da moraju uraditi reforme koje će pomoći obnovu ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta.

“Vladavina zakona i borba protiv korupcije, digitalizacija infrastrukture, sve su to dobre stvari koje smo jučer preuzeli kao obavezu, a BiH će ići tim putem”, poručio je Izetbegović s Fortice iznad Mostarac.

Predsjednik MTBA Mostar i jedan od inicijatora novog uređenja Fortice Đani Rahimić ističe kako upravo ova lokacija ima veliki historijski značaj, jer su na ovom uzvišenju Mostarci iskazivali svoje poštovanje prema državnicima, a od osamostaljenja BiH tu se nalazi natpis “BiH volimo te”.

“Upravo iz tog razloga je i odabrana ova lokacija za podizanje državne zastave koja predstavlja krunu ovoga projekta i ovoga vrha. Nadamo se da će postati turistička atrakcija i izletište Mostaraca”, kazao je Rahimić.

On je istakao da su na korištenje od Grada Mostara dobili ruševni objekt, a uz pomoć turističke zajednice HNK su aktivirali brdske biciklističke staze i izgradili više planinskih odmarališta. Napravili su i najveći zipline u BiH.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button