Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Dan močvara: Pogledajte dokumentarni film o kakanjskoj močvari “Bistrik”

Dan močvara: Pogledajte dokumentarni film o kakanjskoj močvari “Bistrik”

Na području močvare Bistrik koja se nalazi u Kaknju, u blizini naselja Haljinići, mjesto za odmor nalazi više od 200 vrsta ptica selica koje koriste Jadranski migratorni put. Radi se o 2/3 od ukupnog broja registriranih ptica u BiH. Velik broj vrsta ovih ptica je zaštićen međunarodnim konvencijama.

Na području močvare Bistrik i njenog okruženja zabilježeno je 30 vrsta vilinskih konjica (Odonata), osam vrsta vodozemaca (Amphibia), sedam vrsta gmizavaca (Reptilia), 212 vrsta ptica (Aves) i 13 vrsta sisara (Mammalia). Pored spomenutog zabilježene su i dvije vrste riba, babuška (Carassius gibelio Bloch, 1789) i krkuša (Romanogobio vladykovi Fang, 1943), te veliki broj insekata iz skupina leptira (Lepidoptera) i tvrdokrilaca (Coleoptera). Druge skupine kao što su gljive, lišajevi, puževi nisu istraživane, ali procjenjuje se da je i taj dio biodiverziteta izuzetno brojan vrstama.

Trenutno su ekosistemi na području močvare Bistrik još uvijek solidno očuvani, ali zbog stalnog pritiska (npr. paljenja, izletnici, uznemiravanje životinja, krivolov) su u opasnosti da budu degradirani.

Fascinirajuće informacije sadrži dokumentarni film o močvari Bistrik pod nazivom “Osjećam se k’o da sam u raju”, autora Ilhana Dervovića.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top