Vijesti iz zemlje

Dan hidžaba u SAD-u: Smanjiti diskriminaciju muslimanka

Muslimanke okupljene u New Yorku u okviru svjetskog Dana hidžaba pozvale su na borbu protiv rasizma i islamofobije, javlja Anadolu Agency (AA).

Grupa muslimanki okupila se ispred zgrade Grada New Yorka kako bi javnosti poslale poruku povodom Dan hidžaba.

Prvi dan februara u svijetu se obilježava kao Dan hidžaba, ustanovljen na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Aktivistice su i danas s tog mjesta poručile da je potrebno iskazati solidarnost u stalnoj borbi protiv islamofobije, diskriminacije i ksenofobije.

Okupljene žene i djevojke su nosile transparente na kojima je pisalo “Marama je naš simbol otpora” i “Marama je moja intima i moj zaštitnik”.

Nazma Khan, koja je 2013. godine pokrenula obilježavanje svjetskog Dana hidžaba, za AA je kazala da je godinama bila izložena diskriminaciji samo zato što nosi maramu.

“Dok sam odrastala u New Yorku bila sam izložena velikoj diskriminaciji. Godinama sam bila meta fizičke, verbalne i emocionalne diskriminacije. Nisam željela da moje druge sestre muslimanke dožive ista iskustva”, rekla je Khan.

Istakla je da su se okupili s ljudima različitih religija i tako započeli obilježavanje svjetskog Dana hidžaba, a cilj je smanjiti diskriminaciju prema pokrivenim muslimankama. Napomenula je kako su iz oko 90 zemalja dobili podršku za obilježavanje Dana hidžaba.

Istakla je da je posljednjih godina došlo do porasta diskriminacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Više nego ikada ranije, mi smo meta govora mržnje, posebno putem interneta. Ovo je suludo. Toga nije bilo prije pet godina. Mržnja je tokom posljednje dvije godine dostigla nevjerovatan nivo”, kazala je Khan, dodajući da muslimanke moraju biti uporne u svojoj borbi.

“Veoma je važno da ostanete u onome u šta vjerujete i da ne odustajete. Žene koje nose maramu trebaju znati da je njihova marama test u pogledu vjerovanja”, rekla je ova muslimanka.

Jedan od ciljeva Dana hidžaba je i jačanje tolerancije i razumijevanja među muslimankama koje nose maramu i nemuslimanima.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button