Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dan Grada Sarajeva: Sjećanje na 1.601 dijete ubijeno tokom opsade

Dan Grada Sarajeva: Sjećanje na 1.601 dijete ubijeno tokom opsade

Sabrija Zimić jedan je od roditelja čije dijete je ubijeno u najdužoj opsadi grada u modernoj historiji  Brojne državne, kantonalne i općinske delegacije, građani Sarajeva, srednjoškolci i mališani iz vrtića položili su danas cvjetne vijence i igračke na spomenik posvećen ubijenoj djeci Sarajeva koja su stradala u periodu od 1992. do 1995. godine tokom opsade grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Sabrija Zimić jedan je od roditelja čije dijete je ubijeno u najdužoj opsadi grada u modernoj historiji.

“Meni je dijete ubijeno 1995. godine na Markalama, curica od devet godina. Često me pitaju gdje ste izgubili dijete, naša djeca nisu izgubljena – nego ciljano ubijena. Došao sam ovdje na Dan Grada Sarajeva, dan opsade grada i 10 godina kako smo postavili kamen temeljac za izgradnju ovog spomenika. Za nas je taj datum važan i emotivan”, rekao je Zimić za AA.

Neprocjenjiva je važnost spomenika koji u glavnom gradu BiH svjedoči o 1.601 djetetu koje je ubijeno u ratu, kaže Zimić.

Prema njegovim riječima, Dan Grada Sarajeva kao dan početka opsade sjeća se ubijene djece i ubijenih civila.

“Koliko smo imali problema da dođemo do ovog spomenika, vidimo koliko je to važno da se pominje. Svi oni koji dolaze dobronamjerno ali i zlonamjerno, neka vide šta se desilo i neka opominje da se više nigdje ne desi ovakvo nešto, stradanje djece ali i civila. Mislim da je sramotno što se tiče kantona i grada, mislim da su trebali više animirati škole, ovdje u krugu od 300 metara nalazi se desetak osnovnih škola, dovoljno poslati po jedan razred da bude omladine. Ovdje dođu uglavnom oni kojima je neko stradao, dok drugi građani… neka njima služi na čast. Mi dok smo živi dolazit ćemo da obilježimo mjesto stradanja naše djece”.

Osamnaestogodišnji Benjamin Kovač iz Srednje ekonomske škole u Sarajevu za AA je rekao da se Sarajlije moraju sjećati djece ubijene tokom rata, posebno mladi.

“Iz naše škole učenici koji su željeli mogli su uzeti karanfile i odati počast djeci Sarajeva. Imam i igračku. Mislim da je važno, bar na današnji dan, ako ne drugim danima u godini, da se dođe na ovo mjesto. To su bila djeca koja nikome nisu ništa skrivila i željeli su se samo igrati, tu je bio rat koji ih je pogodio, nisu imali razloga da naude njima. Mislim da ovdje treba biti više djece, ovo je ipak događaj za sve nas, posebno za osnovne škole jer su ova djeca bila njihova generacija, trebaju vidjeti šta se tu desilo, trebaju obilaziti ne samo ovo, već slična mjesta”, rekao je Benjamin.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top