DijasporaU FokusuVijesti iz svijeta

Dan državnosti u Norveškoj: Dijaspora treba pomoći jačanje naše jedine BiH

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je u nekoliko gradova u Norveškoj, a manifestacijama u Drammenu, Jessheimu i Oslu prisustvovao je ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević koji je održao govor u kojem se osvrnuo na ponosnu i tešku hiljadugodišnju historiju BiH.

“U toj hiljadugodišnjoj historiji borbe za kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine njeni narodi i građani prošli su kroz razne historijske faze, velike izazove, ali uvijek ustrajali na izazovima koji su bili stavljeni pred njih”, kazao je ambasador Makarević.

Osvrnuo se na ZAVNOBiH,  kao i na aktuelna određena nastojanja da se država Bosna i Hercegovina marginalizuje kao ustavna tvorevina te da se, po želji nekih grupa, na kraju rastoči i nestane.

Stoga je naglasio enorman značaj dijaspore koja može i treba da konstruktivno pomogne na sve moguće načine jačanje naše jedine BiH.

Svečanost povodom Dana državnosti BiH upriličena je u Oslu 24. novembra, a domaćin je bio Savez udruženja građana BiH u Norveškoj. Održan je prigodan program, koncert te druženje. Učesnici programa su bili: Djeca iz škole „Jabuka“, Institut sevdaha „Iskre“, Anel Čorda i Sabahudin Jašarević. 

Skupu se također obratio bivši počasni konzul u Norveškoj Ivar Amundsen koji je u svom govoru istaknuo vrijednost BiH kao zemlje te kroz šta je sve prošla.

Obilježavanje Dana državnosti BiH 23. novembra je održano u gradu Haugesundu u organizaciji Bošnjačkog centra, a zatim i u Jessheimu, čiji je organizator bio KUD Dukat

Pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali KUD Dukat, Institut Sevdaha, odnosno hor ISKRE. Prisustvovao je veliki broj bh. građana kao i ljudi iz javnog i političkog života Norveške, među kojima je bio i gradonačelnik oblasti Ullensaker Eyvind Joergensen Schumacher.

Skup u Jessheimu je ujedno bio i najmasovnije obilježavanje Dana državnosti BiH ove godine u Norveškoj.

Dan državnosti BiH obilježen je i u Trondheimu 22. novembra,  gdje je organizator bilo društvo bh. građana u Norveškoj zajedno sa Institutom sevdaha, te u Drammenu gdje su domaćini bili Bosansko- kulturno udruženje iz Drammena. Oni su, uz recitacije učenika škole Bosanskog jezika „Behar“ Drammen i muzički program uz bh. tradicionalnu muziku imali i folklorni nastup svog udruženja, saopćeno je iz Ambasade BiH u Norveškoj.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button