Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Norveškoj

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Norveškoj

U povodu velikog praznika naše jedine domovine Bosne i Hercegovine – Dana državnosti- organizovane su prigodne svečanosti, koncerti i zabave u nekoliko gradova širom Norveške.
Savez udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj, lokalna udruženja u Řstfoldu i Vestfoldu i drugim regijama, “Jabuka” organizacija za djecu i mlade, Institut sevdaha, “Bujrum” organizacija mladih, Kulturno udruženje “Preporod”, umjetnici i rodoljubi, na dostojanstven način su podijelili dio svog stvaralaštva sa svojim zemljacima.
Ljubav, poštovanje, patriotizam i vjera u bolje sutra su poruke kojima je “zasuta” naša domovina iz ovoga dijela svijeta, iz Osla, Fredrikstada, Trondheima, Brattvĺga, Hortena i drugih gradova Norveške.

Na manifestaciji u Oslu Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević je u svom obraćanju naglasio da smo mi ti koji kreiraju svoju budućnost u dijaspori i vezanost za domovinu. Dotakao se života van matice ali i odnosa prema njenim bitnim procesima poput izbora i formiranja vlasti. Istakao je važnost dijaspore koja može organizirano doprinijeti boljitku stanja u Bosni i Hercegovini, kako po pitanju iseljavanja u smislu kreiranja novih radnih mjesta, tako i pospješivanju edukacije i kreiranju kvalifikovanih kadrova.
Ambasador Makarević je na kraju ukazao na opasnost od asimilacije pozivajući na afirmaciju svega onoga što čini posebnim Bosance i Hercegovce.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top