Vijesti iz zemlje

Dan državnosti BiH obilježen u Mostaru: Mora se stati u kraj skrnjavljenju Partizanskog groblja

Polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen groblju i odavanje počasti poginulim borcima NOR-a 1941-1945 započelo je obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacije koje su došle na Partizansko groblje kako bi odale počast onima koji su prije 76 godina dali svoje živote za državnost koju današnji stanovnici BiH baštine, dočekao je oskvrnavljen spomenik s razbijenim pločama, što je otvorilo brojna pitanja o tome.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić je kazao kako je vrlo jasno što se ovdje događa.

“Prvi napad na Partizansko groblje bio je 10. na 11. mart 1992. godine. Od tada do danas isti je rukopis. Dakle iz iste kuhinje dolazi nalog da se ovo uradi. Nama je dosta priča da je ovo uradila neodgovorna grupa maloljetnih huligana, ne, ovo je politički projekata, projektovan iz određenih političkih struktura u kojima učestvuju i oni koji bi trebali ovo sankcionisati“, kaže Đulić.

Navodi kako u ovome trenutku definiše to djelo kao teroristički čin.

“Napasti nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine uoči Dana državnosti te iste države je čin terorizma. Mi zahtijevamo naprosto od državnih sigurnosnih agencija i organa da se uključe u ovo. Nedopustivo je da se statistički registruje da se desilo rušenje, napad ili napadi razne vrste na Partizansko groblje“, kazao je Đulić.

Nedjelovanje je, kako ističe, također saučesništvo.

“Prema tome mi ćemo podnijeti razne tužbe ne zahtjeve prema svima onima, gdje je zakon rekao da su odgovorni da ovo bude sačuvano“, poručio je Đulić navodeći kako više nema šutnje i slijeganja ramena.

Podsjetio je da je Partizansko groblje obnavljano u više navrata i da se redovito događa rušenje i skrnavljenje Partizanskog groblje, te da se tome mora stati ukraj.
Ističe da je jučer bio u Mrkonjić -Gradu gdje su se okupili antifašisti iz čitave BiH, ali naglašava da nitko od predstavnika vlasti, od lokalnog do državnog nivoa nije bio.  Oni koji se kunu u državu, kako ističe, ne doživljavaju je.

“ZAVNOBIH je svih nas i on se mora disati i živjeti“, poručio je Đulić.

Državnu akademiju kako ističe organizuje SABNOR, a ne državni organi, pa se pita zašto to ne organizuju državne vlasti, kojima je ovaj dan, kaže samo neradni dan, a ne praznik koji se trebaju organizovano slaviti.

Zastupnik u Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić koji godinama sudjeluje u organizaciji obilježavanja Dana državnosti u gradu na Neretvi ističe kako ovaj dan predstavlja jedan od najznačajnijih dana u historiji Bosne i Hercegovine.

“25. novembar predstavlja jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine pored dana nezavisnosti. To što se desio u Mrkonjić – Gradu 1943 godine je prevažno u opstojnosti države Bosne i Hercegovine. Kasnije na drugim zasjedanjima u Sanskom Mostu, potom u Sarajevu je Bosna i Hercegovina potpuno definisana u svom državnom i u parlamentarnom smislu. Obilježavanje ovog datuma predstavlja za nas obavezu, čast“, kazao je Mušić.

Posmatrano kroz historiju, kakao napominje, uvijek je napadano na državnost Bosne i Hercegovine, međutim ona je uvije uspijeva da odoli zahvaljujući ljudima koji je doživljavaju istinski svojom i zahvaljujući patriotima koji su zarad države Bosne i Hercegovine i potkraj prošlog vijeka dali mnoge živote.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button