Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Dan državnosti: BiH nije rođena ni u Daytonu niti u Mrkonjić Gradu

Dan državnosti: BiH nije rođena ni u Daytonu niti u Mrkonjić Gradu

Kako je u BiH uistinu sve drugačije, opet ćemo, kao i prethodnih dviju decenija, koliko je proteklo od završetka rata, slušati dvije dominantne priče. Za jedne državni život BiH počinje 1943. u Mrkonjić Gradu, za druge 1995. godine u Daytonu, i sva polemika u javnom prostoru vodi se oko tih dvaju datuma, s jako slabim izgledima da iznjedri bilo kakav dogovor

Piše: Enes Ratkušić

Već dvadeset godina gledamo istu sliku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Mediji obavijeste javnost da je 25. novembar obilježen u većoj polovini zemlje, dok je u drugom dijelu bio uobičajeni radni dan, da je u zgradi Predsjedništva BiH za predstavnike javnog života i diplomatski kor upriličen svečani prijem, kojem su u svojstvu domaćina prisustvovali bošnjački i hrvatski član predsjedništva, dok je srpski član bio predan svakodnevnim obavezama uz obrazloženje da oko tog važnog datuma nije postignut konsenzus. Dvadeset godina, dakle, ovaj dan obilježava se po principu ista meta, isto odstojanje.

Kakve su šanse da se takav odnos promijeni? Za sada slabe i krajnje neizvjesne, jer to, naravno, nije jedini problem. Ni teksta himne nemamo, zapravo ključne, da kažemo, formalne detalje, koji bez obzira na taj “formalizam” jesu bitni. Bez Dana državnosti, kojeg bismo zajedno proslavljali, i himne, koja bi se mogla i pjevati, nameće se osjećaj da našoj zemlji poričemo nešto suštinsko. Najbolje sportske selekcije, uistinu, nije baš dojmljivo posmatrati prilikom intoniranja državnih himni kada otvaraju usta poput riba na suhom. No, naše sportiste ne mogu podržati ni navijači. Naša je himna nijema, a mi itekako znamo govoriti i volimo pjevati.

Opširnije na portalu Faktor.ba:

Dan državnosti: BiH nije rođena ni u Daytonu niti u Mrkonjić Gradu

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top