Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dan bijelih traka: Tuzlaci se solidarisali sa prijedorskim žrtvama

Dan bijelih traka: Tuzlaci se solidarisali sa prijedorskim žrtvama

U znak podrške porodicama i roditeljima djece ubijene u Prijedoru kojima lokalne vlasti ne dozvoljavaju da podignu spomenik žrtvama proteklog rata, brojni građani Tuzle danas su se pridružili uličnoj akciji obilježavanja Dana bijelih traka, piše Anadolu Agency (AA).

 

˝Do sada smo individualno obilježavali ovaj dan, te su pojedinci samoinicijativno stavljali bijele trake, solidarišući se sa prijedorskim žrtvama. Prije 23 godine putem radija pozvani su svi nesrbi iz Prijedora da prilikom izlaska iz kuće nose oko ruke bijele trake, te da kuće u kojima žive obilježe bijelim plahtama. Mi danas podsjećamo na strahote koje su proživljavali ti ‘obilježeni’ ljudi i stavljanjem trake oko ruke dajemo svoj doprinos borbi protiv fašizma, diskriminacije, te segregacije žrtava na osnovu njihovog identiteta˝, izjavila je za Anadolu Agency Elmira Begić, aktivistica Omladinskog pokreta ˝Revolt˝, pohvalivši inicijativu vlasnika tuzlanskih kafića iz centra grada da se pridruže akciji, na način da njihovi konobari i uposlenici nose bijele trake.

Begić, koja je rođena 1993. godine, ukazala je na značaj uključivanja mladih u akciju kojom se poručuje da se zločini počinjeni u Prijedoru ne smiju zaboraviti.

˝Rođena sam u vrijeme kada su se sve te strahote dešavale i važno je da mi, mladi, budemo upoznati sa dešavanjima i da uvijek opominjemo na stravične zločine. Na današnjoj akciji sa nama su mladi iz Asocijacije srednjoškolaca Tuzle, studenti Pravnog fakulteta iz ovog grada, kao i univerzitetski profesori i drugi ugledni građani˝, izjavila je Begić.

Inače, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle, održanoj 27. maja, svi vijećnici i vijećnice oko ruke su nosili bijele trake. Trake će, u znak solidarisanja sa patnjama Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora, večeras na proslavi maturske večeri nositi i maturanti Srednje Elektrotehničke škole iz Tuzle.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top