Humanitarni radU Fokusu

„Dajte im razlog za osmijeh“: Podijeljeno 500 ruksaka

Humanitarni sektor Udruženja „Svitanje“ već jedanaestu godinu organizuje akciju prikupljanja školskog pribora za povratničku djecu.

Značajan doprinos

Udruženje „Svitanje“ je 31. augusta nastavilo sa realizacijom projekta „Dajte im razlog za osmijeh“, odnosno njenog najljepšeg dijela. Radi se o prepoznatljivom projektu Udruženja koji se realizuje već jedanaestu godinu zaredom, a volonteri Udruženja su spomenutog dana podijelili ruksake školarcima u Vrbanjcima, Kozarcu, Prijedoru, Busovači, Vitezu i Livnu.

Predsjednik udruženja „Svitanje“ Adnan Ljevo je podjetio na osnovni motiv ove akcije, a koji je sadržan u samom nazivu.

„Mi smo danas usrećili dječake i djevojčice i to je nešto što treba vidjeti i doživjeti. Svake godine smo navikli na ovakve osjećaje, nemamo dovoljno mjesta kako bismo poveli sve one koji bi željeli da idu sa nama na teren, a zaista je čast biti dijelom ekipe, kako u organizaciji, tako i na terenu. Zahvaljujemo se svim našim donatorima, Uredu za društvenu brigu, Upravi za vanjske poslove i dijasporu, svi oni su dali nesebičnu podršku. Naziv ove akcije jasno ukazuje kakve emocije izaziva.“

Ove godine je za školarce pripremljeno ukupno 500 ruksaka, a Rabija Mehmedović, koordinatorica humanitarnog sektora Udruženja, istaknula je da su ove godine u realizaciji učešće uzeli i volonteri iz Turske, koji su za školarce pripremili prigodne poklone.

 „U Vrbanjcima, Kozarcu i Prijedoru, ukupno 166 školaraca je obradovano priborom. Naš projekat iz godine u godinu privlači sve više volontera, a možemo kazati da poprima i međunarodni karakter. Tako, sa nama na terenu su bili volonteri iz Turske. Ljudi se solidarišu, osjećaju da je vrijedan projekat, i uz svaki pribor koji poklonimo je utkano mnogo vremena i osjećaja. Mi se nadamo da smo djeci dali razlog za osmijeh na početku ove školske godine, a i njihovim roditeljima želimo pokazati da nisu sami.“

Da je ova akcija radost, kako za školarce, tako i njihove roditelje, svjedoči i nastavnik u osnovnoj školi „Kaćuni“ u Busovači Adnan Čolo.

„Zahvalni smo Udruženje „Svitanje“ i Islamskoj zajednici. Danas smo u osnovnoj školi „Kaćuni“ podijelili pakete školskog pribora, uglavnom školarcima iz povratničkih mjesta u Busovači. Ovo će prije svega mnogo značiti učenicima i roditeljima.“

Podsjećamo, akcija „Dajte im razlog za osmijeh“ je započela 2009. godine na osnovu ideje nekoliko studenata iz Istočne Bosne, koji svjedoče teškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju povratnička djeca, kao i njihovi roditelji. Priča koja je zabilježena na terenu jasno ukazuje na veličinu i značaj urađenog, stoga, dajmo im razlog za osmijeh i u predstojećim godinama.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button