Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Da li želiš da budeš “u pravu“ ili da si sretan?

Da li želiš da budeš “u pravu“ ili da si sretan?

Jedno od najvažnijih pitanja koje sebi uopšte možete da postavite je: “Da li želim da budem “u pravu“- ili želim da budem sretan?“

U mnogim slučajevima, ta pitanja isključuju jedno drugo!

Biti u pravu, braniti svoje stavove, zahtijeva ogromnu količinu mentalne energije i često nas otuđuje od ljudi. Potreba da budu u pravu ili potrebu da neko drugi griješi- ohrabljuje ljude da postanu defanzivni i da vrše pritisak na nas svojom odbranom. Pa ipak, mnogi od nas (ja takođe, ponekad) gube puno vremena i energije pokušavajući da dokažu da su u pravu- i/ili da drugi griješe. Mnogi ljudi, svijesno ili nesvijesno, vjeruju da je njihov posao da pokažu drugima kako su njihova stanovišta ili izjave pogrešne a da će osoba koju ispravljaju to cijeniti, ili bar naučiti nešto. Pogrešno!

Razmislite o tome. Da li vas je ikada neko ispravio, a vi toj osobi odgovorili ovim riječima: “Hvala vam puno što ste mi pokazali da griješim. Sada shvatam. Bože, vi ste divni!“ Ili, da li vam je neko ikada zahvalio (li se bar složio sa vama) kada ste ga ispravili, ili, na njegovu štetu, sebe napravili “ispravnim“? Naravno da ne. Istina, svi mrzimo kada nas ispravljaju. Svi želimo da se naše mišljenje poštuje i da nas drugi shvate. Najveća želja ljudskog srca je da ga saslušaju i čuju. I oni koji nauče da slušaju najviše su voljeni i cijenjeni. Oni koji imaju naviku da ispravljaju druge, često su vrijeđani i izbijegavani.

To ne znači da ne treba da pređete u drugu krajnost- ponekad zaista treba da budete ili da želite da budete u pravu. Možda postoji neka filozofska stanovišta koja ne želite da pokrećete, kao kada čujete komentar na temu rasizma. Ali, u takvom trenutku, važno je da izrazite svoje mišljenje.

Suština ove vrlo efikasne strategije jeste postizanje većeg kvaliteta življenja putem usvajanja novog modela ponašanja- prepuštanja prvenstva drugima. Prestanite da ispravljate.  Koliko god da je teško da se ova navika promijeni, vrijedna je truda.

Kada neko kaže: “Ja zaista mislim da je važno…“ ili bilo koju od stotine drugih formulacija, jednostavno dopustite da njihova izjava ostane takva. Ljudi će se manje braniti i biće ljubazniji. Cijenit će vas više nego što možete da sanjate da je moguće, čak iako ne znaju tačno zbog čega. Otkrićete radost u učešću i svjedočenju o sreći drugih ljudi, što je mnogo korisnije od borbe između vaših ega. Ne treba da žrtvujete svoje najdublje filozofske istine ili najiskrenija osjećanja, ali, od danas, dopustite da drugi budu u pravu!

Autor: Ričard Karlson

Iz knjige: ”Ne gubite živce zbog malih stvari”

Za Akos.ba priredila: Aida Gabela

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top