EkonomijaKupujmo domaće i halal

Da li su halal proizvodi marketinški trik ili ključna promjena na tržištu

Tema jednog od panela je bila i analiza fenomena halal industrije, koja kako su kazali učesnici, nije vezana samo za hranu već i niz drugih proizvoda. Prije toga je istaknuta ključna važnost Dubaija kao grada koji je postao centar ekonomije zemalja Zaljeva.

Jedna od lekcija koju firme iz BiH mogu naučiti od Dubaija jeste vrijednost poslovnih zona.

– Nudimo sve što firmama može trebati, a povrh svega tu su i jednostavne procedure za izvoz i poslovanje. Ali ono što najviše privlači firme jeste sam Dubai u kojem je sve moguće i kojeg vodi kreativan vladar. Snaga Dubaija je i to da postaje centar islamskih finansija, i to je grad kroz koji se ostvari većina trgovine regije. Poslovna zona aerodroma u Dubaiju je proglašena najboljom na svijetu i to je ono što nudimo, i firme iz BiH mogu doći kod nas i veoma jednostavno ostvariti svoje planove otvaranjem ureda i početkom poslovanja – kazao je Abdur Rahim Ghulam Nabi, viši savjetnik za poslovne zone iz Dubaija.

Pojasnio je važnost halal proizvoda i objasnio je da će taj fenomen biti prisutan i u budućnosti.

– Interesantno je primijetiti da svijest o važnosti halal proizvoda pada u zemljama u kojima su muslimani dominantna većina jer vlada sama od sebe osigurava da je proizvodnja robe, a pogotovo hrane, sukladna halal standardima. S druge strane, tamo gdje muslimani nisu dominantna većina raste svijest o važnosti proizvoda sa halal oznakom – izjavio je Ghulam Nabi.

Svoje iskustvo poslovanja u Dubaiju opisao je i Galal Ghaly, izvršni direktor hemijske korporacije TCL International.

– Proizvodimo sredstva za čišćenje i niz drugih hemijskih proizvoda za hotele, restorane i domove. S druge strane, ovo vežemo i za tržište halal proizvoda. Ja halal proizvodom prije svega smatram proizvod koji ne samo da zadovoljava vjerske aspekte, već je i zdrav. To se može odnositi na niz proizvoda i pogrešno je to samo vezati za hranu – rekao je Ghaly.

Safwan Arafeh, predsjednik uprave farmaceutske firme SA Group FZCO je kazao da su svi njihovi proizvodi poput lijekova halal proizvodi.

– Čitav naš lanac dobavljača mora zadovoljiti halal standarde, da bismo bili u stanju proizvesti halal lijekove. Ono što želim istaći je da halal nije samo za muslimane, već i za nemuslimane jer halal proizvodi moraju imati najveći standard i u sebe uključiti sve ostale standarde. Otvorili smo pogon i u Makedoniji, a imamo pogone i u SAD-u i Dubaiju – pojasnio je Arafeh.

Da li je halal roba samo prolazna faza i marketinški trik, ili je fundamentalna promjena u načinu na koji svijet promatra tržište, pitao je moderator panela Ashraf Ali Mahate.

– Muslimani su vezani za svoju vjeru i uvijek će jesti i koristiti halal proizvode. S druge strane, veliki broj nemuslimanskih zemalja i konzumira ali i proizvodi halal proizvode jer kako je istaknuto, oni u sebi objedinjavaju sve visoke standarde koji su već prisutni na tržištu – odgovorio je doktor Khaled Al Janahi, savjetnik u Dubai centru za razvoj islamske ekonomije.

Faktor

Povezani članci

Back to top button