Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Islamska ekonomija > Da li je izvedivo formiranje Islamskog Index-a na Sarajevskoj berzi

Da li je izvedivo formiranje Islamskog Index-a na Sarajevskoj berzi

Na Konferenciji o islamskom bankarstvu pod nazivom „Novi izazovi za Islamsku ekonomiju i razvoj finansija“, koja se održava 20. i 21. novembra ove godine u Gazi-Husrebegovoj biblioteci u Sarajevu, Sarajevska berza će predstaviti mogućnost uvođenja Islamskog Index-a na SASE, te načina odabira i obrazloženje metodologije i postupaka kreiranja oglednog “SASE Islamic Index-a”. 
To podrazumijeva utvrđivanje kompanija koje bi u ovom trenutku ulazile u sastav “SASE Islamic Index-a” sa prikazom sastava i procentualnog učešća pojedinih kompanija u tom indeksu, te izračunom free float (slobodno raspoložive) tržišne kapitalizacije indeksa na dan utvrđivanja sastava. 

Prezentaciju o uvođenju Islamskog index-a na SASE predstavit će dr Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze-burze tokom drugog dana Konferencije, 21. novembra ove godine na panel sesiji III, koja je, prema Programu konferencije, predviđena u 9:30 sati. Dio prezentacije izlagat će i dr Matej Živković, član Komisije za vrijednosne papire FBiH. Prezentacijom će biti obuhvaćeni svi aspekti formiranja ovog indexa na domaćoj berzi, kao i realna potreba za njenim uvođenjem i širenjem tržišnog asortimana na SASE:

– Uvidom u indekse globalnih provajdera, utvrdili smo da ni jedan nema „pokrivenu“ Bosnu i Hercegovinu, odnosno kompanije iz BiH. DJIM, kao možda najsveobuhvatnija porodica islamskih indeksa, ima i seriju indeksa za 70 zemalja svijeta među kojima su i tržišta Slovenije, Hrvatske i Srbije, ali ne i BiH. Čini se da nam je, ako se želimo staviti na „radare“ islamskih investitora, potrebno pružiti im i dodatnu pomoć, odnosno olakšati proces pronalaženja adekvatnih equity investicija na ovom tržištu. Za dalji razvoj tržišta kapitala, povećanje likvidnosti i stabilnost potražnje neophodno je veće učešće inostranih investitora, prevashodno institucionalnih, sa dugoročnijim investicijskim horizontom. Upravo je uvođenje ovog index-a jedan od načina da pokažemo da BiH ima potencijal, da imamo kompanije u koje vrijedi ulagati i da se možemo i želimo razvijati u pravcu jačanja ekonomije i industrije – objasnio je direktor Kurbegović, i dodao da će u okviru prezentacije biti urađeno ogledno konstruisanje islamskog indeksa na SASE, najviše radi upoznavanja sa samom problematikom islamskih indeksa i tehnikama “screening-a”. 

Inače, Sarajevska berza podržala je rad Konferencije u organizaciji Evropskog udruženja za islamsku ekonomiju, bankarstvo I finansije – Sarajevo, jedine konferencije u oblasti islamske ekonomije i finansija u ovom dijelu Evrope, a koja okuplja brojne domaće i međunarodne eksperte iz ove oblasti. Na konferenciji se raspravlja o savremenim pitanjima u oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija, a posebno o “sukuk-u”- islamskim obveznicama. 
Islamske finansije predstavljaju jedan od najbrže rastućih segmenata globalnih finansija i danas kontrolišu oko 1.7 triliona dolara, znači 1.700 milijardi dolara. To je najbrže rastuća industrija u oblasti bankarstva, uz činjenicu da islamsko bankarstvo i finansije, u vrijeme globalne finansijske krize, nisu pretrpjeli posebne gubitke i da su se pokazali kao dobro rješenje u kriznim uvjetima. 

Za konferenciju je prijavljeno preko stotinu radova autora iz 22 zemlje, a na konferenciji prezentirat će se tridesetak odabranih radova. Uvodni govor će održati dr Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, dr. Abdul Ghafar Ismail iz Islamic Research and Training Institute, kao i ambasador Velike Britanije u BiH, Edward Ferguson. 
SASE će u narednom periodu SASE izvršiti dodatne analize radi donošenja odluke o ulasku u projekat uvođenja islamskog indeksa u BiH,  te screeninga dionica listiranih na SASE.

 

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top