Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Da li je autizam povezan sa džinskim dodirom?

Da li je autizam povezan sa džinskim dodirom?

Prvo: Definicija autizma (Poremećaj iz spektra autizma)

Poremećaj iz spektra autizma je pojam stanja koje se veže za razvijanje mozga i utječe na način razlikovanja i rasuđivanja osobe prema drugima i način odnosa i saradnje s njima na društvenom nivou, što bude razlog nastanka problema kroz društvenu  interakciju i komunikaciju, kao što sadrži određene ponavljajuće oblike poremećaja u ponašanju.

Termin „spektar“  u pojmu poremećaja iz spektra autizma ukazuje na veliku skupinu simptoma i nivoa poteškoće.

Poremećaj iz spektra autizma počinje u ranoj dobi djetinstva što na kraju prouzrokuje nastanak problema na nivou društvenog rada i aktivnosti. Na socijalnom nivou, u školi i na poslu npr. simptomi autizma na djeci se uglavnom pokažu u prvoj godini života. Normalan i prirodan rast i razvijanje u prvoj godini se dešava kod malog broja djece zatim prolaze kroz period zaostajanja između 18 – 24 mjeseci starosti kada se pokažu simptomi autizma.

Iako nema lijeka za poremećaj iz spektra autizma,  rano intenzivno liječenje može dovesti do nastanka velike razlike u životima mnoge djece.

Simptomi

Neki oblici i znakovi poremećaja iz spektra autizma kod djece se primjećuju u ranom periodu djetinstva, kao što je smanjen kontakt očima, neodazivanje na svoja imena, ili nebriga i nezainteresovanost za one koji se o njima brinu. Moguće je da se neka djeca razviju prirodno i normalno kroz prve mjesece i godine života, ali iznenada postanu zatvoreni – introverti, neprijateljski nastrojeni, ili izgube jezičke sposobnosti koje su bili stekli. Obično se to pokaže u dobi od dvije godine.

Vjerovatno će svako dijete sa poremećajem autističnog spektra imati jedinstven oblik ponašanja i nivo opasnosti, od niskog do visokog.

Neka djeca sa poremećajem iz spektra autizma imaju teškoće pri učenju. Neki pokazuje znakove manjka uobičajene inteligencije. Nivo inteligencije kod druge djece koja imaju poremećaj iz spektra autizma kreće se između normalnog i visokog, tako da brzo uče, ali imaju problem sa interakcijom i sprovođenjem u praksu onoga što znaju, na dnevnoj bazi, i uklapanje u društvene situacije i prilike.

Nekada je poteškoća teško odredljiva zbog jedinstvene pomiješanosti simptoma kod svakog djeteta tako što se generalno oslonja na nivoe slabosti i njihov utjecaj na mogućnost izvršavanja poslova.

Znakovi koje pokazuju osobe sa poremećajem is spektra autizma:

Društvena i socijalna interakcija i komunikacija

Moguće je da dijete ili odrasla osoba koja ima problem sa poremećajem autističnog spektra ima problema sa socijalnom i društvenom interakcijom i komunikacijskim sposobnostima u slijedećim znakovima:

Neodazivanje djeteta na svoje ime, ili izgleda kao da te ne čuje u nekim periodima.

Odbija hvatanje, držanje i grljenje, izgleda da voli samostalnu igru, tj. bježi u svoj svijet.

Slab kontakt očima i nedostatak ekspresija i izraza lica.

Nepričanje ili kašnjenje u pričanju. Moguće je da dijete izgubi svoju predhodnu sposobnost izgovora riječi i rečenica.

Nemogućnost započinjanja razgovora i ustrajnosti u njemu. Možda započne razgovor kako bi iskazao svoje potrebe ili samo nazvao stvari svojim imenima.

Govori nenormalnim tonom ili ritmom, može koristiti monoton glas ili govoriti kao robot.

Ponavlja riječi ili fraze bukvalno, ali ne razumije njihov način upotrebe.

Izgleda da ne razumije obična pitanja i upute.

Ne izražaje svoje emocije i osjećaje, i izgleda da ne spoznaje osjećaje drugih.

Ne pokazuje na stvari niti ih prisvaja pokazujući tako svoju (ne)zainteresovanost.

Neadekvatno djeluje u društvu tako što bude bez vedrine, neprijateljski i vandalski nastrojen.

Teško raspoznaje neverbalnu komunikaciju kao što je tumačenje izraza lica drugih osoba, položaj tijela, ili ton glasa.

Oblici ponašanja

Dijete ili odrasla osoba sa poremećajem iz spektra autizma ima određenih ponavljajućih problema u oblicima ponašanja, interesovanjima ili aktivnostima, kao što je u slijedećim slučajevima:

Dijete čini ponavljajuće pokrete, kao što su ljuljanje, okretanje ili mahanje rukama.

Može raditi neke aktivnosti koje ga mogu povrijediti, kao što je ugriz ili udar glavom.

Postavi određenje procedure ili rituale i uznemiri se kada se desi i najmanja promjena.

Ima problema za dosljednošću, rasporedom ili redoslijedom, ili ima čudan stil pokreta, kao neuravnotežene pokrete ili hodanje na prstima. Ima čudan, čvrst, grub ili pretjerano naglašen govor tijela.

Zadivit će se detaljima nečega kao što su točkići koji se okreću na autiću, ali ne vidi skeukupnu sliku i svrhu toga i njenu funkciju.

Može biti neobično osjetljiv prema svjelosti, zvuku ili dodiru, i pored toga ne mari za bol i vrućinu.

Nije okupiran tradicionalnim igrama niti maštovitom igrom.

Može biti zadivljen nekim predmetom ili aktivnošću sa nadprirodnim entuzijazmom i koncentracijom.

Može imati određenu sklonost prema hrani kao što je jedenje mali broj određenih namirnica, ili odbijanje hrane određene teksture.

Kada djeca sa poremećajem autističnog spektra odrastu stanje im se popravi pa budu više društveni sa manjim pokazateljem poremećaja ponašanja. Neki sa manjim simptomima autizma mogu da žive normalnim ili približno normalnim  životom. Pored toga neki se suočavaju sa problemima društvenih ili jezičkih sposobnosti. Mogu se povećati problemi ponašanja, emocionalni i interakcijski problemi u tinejdžerskom periodu.

Uzroci

Nema nijedan poznat razlog za poremećaj iz spektra autizma, uzimajući u obzir komplikovanost ovog poremećaja, neuravnoteženost simptoma i poteškoća, prema tome, moguće je da ima više uzroka. Genetika i okolina mogu igrati ulogu.

Nekada džinsko-šejtansko uznemiravanje može dovesti u ovo stanje bolesti pokazujući tako kao da boluje od ove bolesti – autizma, a ustvari boluje od šejtanskog opsjedanja, sjedinjavanja i sparivanja.

Liječenje

Još uvijek nema lijeka za poremećaj iz spektra autizma, niti ima jedinstven određeni odgovarajući način liječenja za sve slučajeve. Cilj liječenja je povećanje sposobnosti djeteta u izvršavanju poslova u što većem mogućem obimu kroz ograničavanje simptoma poremećaja autističnog spektra, podrška razvijanu i učenju. Moguće je kroz rano djelovanje u predškolskim godinama pomoći svome djetetu u stjecanju društvenih, socijalnih, poslovnih, moralnih, interakcijskih i komunikativnih sposobnosti.

Niz tretmana i intervencija kod kuće i škole mogu pomoći u liječenju poremećaja autističnog spektra, kao što se potrebe djeteta mogu vremenom promjeniti.

Opcije liječenja mogu uključivati:

Bihevioralne i komunikativne terapije

Odgojno obrazovne terapije

Lijekovi: Nijedan lijek ne može poboljšati osnovne znakove poremećaja spektra autizma, ali određeni lijekovi pomažu u kontroli simptoma.

Medicinska hidžama: Postavlja se vremenski program medicinske hidžame na dijelove tijela koje odredi liječnik ili specijalista terapeut, razmjerno svakom pojedinom slučaju i njihovim simptomima, prateći razvoj stanja bolesti.

U slučaju dijagnostiranja simptoma džinsko – šejtanskog sjedinjavanja od strane liječnika specijalista koji posjeduju šerijatsko vjersko znanje, liječenje će biti slijedeće:

Šerijatska rukja: Iz plemenitog Kur'ana i Vjerovjesnikovog sunneta – prakse.

Terapijski program: Vjerovjesnički i prirodni lijekovi uključujući vremenski plan i okvir liječenja s daljnjim praćenjem razvoja bolesti.

Hidžama: Stavlja se vremenski program hidžame na dijelove tijela koje odredi liječnik ili specijalista terapeut, razmjerno svakom pojedinom slučaju i njihovim simptomima, prateći razvoj stanja bolesti.

Piše: dr. Sherif Mohamed
doktor prirodne medicine,

hidžama terapeut i

šerijatski učač rukje

Šerifa Mohameda možete kontaktirati preko Facebook profila Sherif Mohamed

Facebook stranica: Liječenje Kur'anom-Duhovni Iscjelitelj. Hrvatska

Facebook grupe: Liječenje Kur'anom-Duhovni Iscjelitelj. Hrvatska

Radno vrijeme od 15-21h, osim petkom i nedjeljom
00385/99-280-3397

Njegovom radu možete pročitati više na linku findhealthclinics.com/hr/zagrb/lijecenje/kur'anom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top