Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Da li će vrtići u Sarajevu biti zatvoreni zbog epidemije trovanja salmonelom?

Da li će vrtići u Sarajevu biti zatvoreni zbog epidemije trovanja salmonelom?

Nakon što je u Kantonu Sarajevu proglašena epidemija trovanja zaraznom hranom, čiji je uzročnik salmonela, za daljnje djelovanje očekuju se upute sanitarne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo

 

Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS, za Klix.ba je kazala kako je epidemija proglašena na zahtjev Zavoda te kako je ovaj Zavod već poduzeo određene mjere. 

“Prema uputama sanitarne inspekcije, išli smo u sve vrtiće u kojima je distribuirana zarazna hrana i izvršeno je svo mehaničko čišćenje svih vrtića. Također je izvršena i naknadna dezinfekcija centralne kuhinje JU Djeca Sarajeva kao i svih drugih lokaliteta u kojima se pojavila zaražena hrana”, kazala je Balta. 

Također su izuzeti uzorci kako bi se izvršio pregled na kliconoštvo svog osoblja, pojačane su mjere lične opće higijene, a poduzete su i druge mjere. 

“Mi smo već poduzeli sve mjere, kao da se već radi o epidemiji jer nam je bilo jasno šta se dogodilo iako na početku nije bilo toliko zaražene djece”, istakla je Balta. 

Daljnje mjere koje će eventualno biti poduzete zavise od uputa sanitarne inspekcije, pojasnila nam je Balta. Još uvijek nije poznato da li će vrtići na koje se proširila zaraza biti privremeno zatvoreni. Za sada je do daljnjeg zatvoren vrtić “Lastavica” u Općini Novi Grad, s obzirom da je, prema rezultatima epidemiološke ankete, 69 djece tog vrtića zatražilo ljekarsku pomoć. 

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu kako se sutra očekuju rezultati analiza koje se odnose na izuzete uzorke radnih površina u centralnoj kuhinji JU Djeca Sarajeva ali i od uposlenika ove ustanove. Istovremeno se očekuje i poduzimanje novih mjera nakon proglašenja epidemije odnosno utvrđivanja uzroka zaraze.

Podsjećamo, sa današnjim danom na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregledano 193 djece sa simptomima trovanja hranom, od čega ih je 51 hospitalizirano. Djeca na Infektivnoj klinici su iz vrtića Leptirić, Skenderija, Mašnica, Bajka, Pčelica, Vrapčić, Lastavica i Trešnjica, a koji pripadaju Javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva”. 

Predmet zbog masovnog trovanja hranom otvoren je i u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu te su pripadnici MUP-a KS zaduženi da prikupe dokaze, a kako bi se ustanovilo da li u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela.

klix.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top