Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Da li će ove godine “Djed Mraz obradovati djecu” u vrtićima JU Djeca Sarajeva?

Da li će ove godine “Djed Mraz obradovati djecu” u vrtićima JU Djeca Sarajeva?

Skoro svake godine u JU Djeca Sarajeva vodi se polemika o tome da li će ili neće biti Djeda Mraza koji će podijeliti paketiće djeci. I ove godine su održani sastanci s roditeljima na kojima se raspravljalo o ovoj temi.

Dok su neki roditelji za, ima i onih koji se protive i ne žele da lik Djeda Mraza uopće uđe u ove ustanove.

 Problem s Djeda Mrazom nastao je 2008. godine kada je tadašnja direktorica Arzija Mahmutović zabranila podjelu paketića s njegovim likom obrazloživši time da “nema nikakvu ulogu u bošnjačkoj tradiciji”, piše portal Klix.ba.

Namjerno ili ne novinar ovog portala izostavlja činjenicu da pomenuta direktorica dolaskom SPD-a na vlast 2011. upravo zbog Djeda Mraza protuzakonito smjenjena što je i sud u nedavno potvrdio. Naime, Kantonalni sud u Sarajevu početkom septembra potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda iz 2012. kojom je utvrđeno da je Arzija Mahmutović nelegalno razriješena sa funkcije direktora JU Djeca Sarajeva. U dogovoru sa njom tražit ćemo mirnim putem od Vlade KS-a nadoknadu materijalne i nematerijalne štete koja joj je nanesena, jer je tadašnji premijer i Vlada KS-a odgovorna za sve što se dešavalo sa gospođom Mahmutović izjavio je advokat Esad Hrvačić.

“Protjerivanje” Djeda Mraza i uvođenje vjeronauke u sarajevske vrtiće je proizvelo ogromne negativne reakcije “građanskog” i “ateističkog” djela javnosti, roditelja, ali i uključivanja tzv. NVO sektora u polemiku. 

Nakon smjene direktorice Arzije koja je međuvremenu sa diplomom doktora nauka radila kao obična vaspitačica na mjesto direktorice ove ustanove dolazi Mirjana Jovanović-Halilović koju su također pratile afere od svinjskih paštete do trovanja hranom djece. Pod pritiskom javnosti, ali ipak mnogo manjim od slučaja sa Arzijom, Mirjana Jovanović-Halilović napokon daje ostavku u julu 2015. Ove dvije afere i druge negativne činjenice su doprinjele do povećanja tenzija sa one strane koja brani islamsku tradiciju Bošnjaka što je ponekad dovodilo do suvišnih poteza i autogolova.

Iz svega navedenog vidimo da je najveća žrtva sukoba zaštitnika “multikulturnog Sarajeva” i “sekularnog društva”, sa jedne strane i čuvara bošnjačke tradicije sa druge strane upravo djeca i radnici ove ustanove koji obitavaju u neuslovnim i prenatrpanim prostorijama.

Krajnje je vrijeme da djeca budu na prvom mjestu prioriteta rada ove ustanove, ali i predstavnika roditelja i javnosti.

Nadamo se da će ove godine biti zadovoljena prava obje strane bez novog dizanja tenzija čime će Sarajevo uistinu potvrditi svoj multikulturalni duh.

 Pomorujući stavovi

“Nakon što se završe roditeljski sastanci, izradit će se program obilježavanja novogodišnje svečanosti sa tačno utvrđenim datumima i vremenom održavanja, o čemu će biti obaviješteni svi predstavnici Vijeća roditelja”, saopćili su iz Uprave.

Predsjednik Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva Saudin Sivro rekao je za Klix.ba kako su roditelji na jučerašnjem sastanku donijeli zaključak u kojem podržavaju aktivnosti ove ustanove na obilježavanju prazničnih dana i podjeli paketića sa Djeda Mrazom ili bez njega.

“Tu pravo jednih ne ugrožava pravo drugih. Tim zaključkom podstakli smo roditelje koji su protiv Djeda Mraza da djeci putem donatora osiguraju i podijele paketiće i tokom drugih praznika. Djeca ne trebaju ispaštati zbog stavova roditelja koji uskraćuju pravo drugog da obilježi praznik”, kazao je Sivro za Klix.ba.

Posebnu poruku šaljemo institucijama Islamske zajednice da pokrenu proces otvaranja svojih vrtića u Sarajevu kao i apel udruženjima građana, neformalnim grupama i pojedincima da investiraju u vrtiće i tako povećaju konkurenciju što će dovesti do poboljšanja uslova i prava u svim vrtićima u Sarajevu.

U okviru AKOS-a djeluje vrtić Sindibad u Zenici koji godinama važi za jedan od najkvalitetnijih vrtića u Zenici o čemu se možete uvjeriti u video prilogu TV Hayat.

Pored toga jedan naš član ima vrtić u Sarajevu što je naš konstruktivni odgovor na stanje u Kantonu Sarajevo.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top