Kolumne i intervjuiKupujmo domaće i halalU Fokusu

Da bi krizu lakše prebrodili kupujmo domaće i halal proizvode

Svaka država i društvo ima svoje ključne, odnosno strateške djelatnosti koje osiguravaju stabilnost ekonomije i tržišta. Na prvom mjestu je prehrambeni sektor, odnosno primarna poljoprivredna proizvodnja i prerađivačka industraija koja se naslanja na domaću sirovinsku bazu.

Na drugom mjestu je hemijska industrija, odnosno proizvođači higijenskih artikala za svakodnevnu upotrebu. Baš kao i u vrijeme velikih poplava 2014. godine i na početku širenja korona virusa pokazala se strateška važnost domaće proizvodnje sredstava za higijenu i dezinfekciju.

Na trećem mjestu je tekstilna industrija koja je napokon dobila priliku da radi finalnu proizvodnju umjesto lohn poslova što je sudbina ovog sektora zadnjih 20 godina.

Na četvrtom mjestu je farmaceutski sektor o čijoj važnosti je suvišno pisati.

Promjena odnosa prema domaćoj proizvodnji

Kriza usljed pandemije korona virusa u kojoj se nalazimo već skoro dva mjseca je pokazala na više načina važnost domaće proizvodnje i promjene odnosa institucija, vlasti i građana prema domaćim proizvođačima.

Usljed zatvaranja granica, te otežanog i ograničenenog uvoza i distribucije artikala za svakodnevnu upotrebu jasno se pokazalo da našu „nezavisnost“ možemo egzaktno mjeriti kroz nivo koji domaća proizvodnja može da zadovolji naše potrebe za hranom.

To se prije svega pokazalo na primjeru brašna gdje su domaći proizvođači, prije svega Klas kao najveći pokazali da mogu odgovoriti na izazov.  Bimal je s druge strane kad je u pitanju ulje i šećer pokazao visok nivo uspješnog poslovanja u kriznom periodu kroz osiguranje sirovina i distribucije prozvoda.

Uvozni lobi je napokon izgubio uzde i potrošači su dobili jedinstvenu priliku da domaći proizvodi budu zastupljeniji na policama. To je vjetar u leđa domaćim proizvođačima da poboljšaju kvalitet i da prošire asortiman.

Najviše me raduje uspjeh Dite koja predstavlja niz „oživljenih“ prije ratnih giganata koja se kroz proizvodnju u tri smjene odužila grđanima koji su kroz kampanje kupujmo domaće stali uz Ditu kad je pokrenula proizvdnju u stečaju i kad je krenula u novi početak sa novim vlasnikom.

O podršci preko društvenih mreža Diti pisao sam za portal Al Jazeere 2015. godine.

Lider u hemijskom sektoru je svakako Violeta koja kvalitetom proizvoda ali i društvenoodgovornim odnosom vlasnika Petra Ćorluke, kao i vrijeme poplava 2014. godine i u ovoj krizi pokazuje da je jedan od stubova koji garantuje stabilnost bosanskohercegovačkog društva.

Imamo priliku da kroz kampanje kupujmo domaće se odužimo Violeti korz kupovinu proizvoda čapljinske Laste koja je iz stečaja u život vratila upravo Violeta.

Sa pandemijom došlo je i do promjena u odnosu prema domaćim proizvodima od strane institucija i vlasti.

U kampanju kupujmo domaće uključili su se Privredna komora Republike srpske, Privredna komora Federacije BiH, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac otvorenim pismom se obratio građanima da kupovinom domaćih proizvoda podrže domaću ekonomiju.

Najdalje je otišla Vlada Srednjo-bosanskog kantona koja je uz poziv za kupovinu domaćih proizvoda napravila listu domaćih proizvođača sa područja ovog kantona.

„Pozivamo vas da zajedno pokažemo našu odlučnost za oporavak privrede, usmjerimo potrošnju prema domaćim vrijednostima i omogućimo onima koji nose dio tereta ove krize da sačuvaju radna mjesta, plate i osiguraju kupovnu moć svih građana“, naveli su iz Ministarstva.

Poduži spisak domaćih kompanija uključuje privredne subjekte iz oblasti hrane i pića, tekstila, ambalaže, drvoprerade, hemijske industrije, građevine, metaloprerade i ostalog, a zainteresovani ga mogu pronaći na stranicama Vlade SBK.

Kupujmo i zahtjevajmo halal proizvode

Pred nama je i ramazan koji je svake godine prilika da skrenemo pažnju potrošačima da konzumiraju i zahtjevaju halal proizvode i usluge.

Pandemija korona virusa koja je paralizovala našu planetu pokazala je da su upravo ljudi najveća prijatnja civilizaciji jer kroz neadekvatnu ishranu, odnosno konzumacija divljih životinja u Kini bila je okidač za početak ove pandemije epohalnih razmjera čije posljedice ćemo godinama zbrajati.

Ovo je prilika na regionalnom i svjetskom nivou halal proizvodnja hrane postane potreba i preventiva, a naši domaći proizvođači imaju šta da ponude za svjetsko halal tržište.

Svaka kriza pa i ova nas vraća zemlji, odnosno poljoprivredi. Važnost vlastite proljoprivredne proizvodnje i pogubnost nedodgovornog odnosa prema obrađivanju zemljišta pokazala je ova kriza kad je uvoz bio gotovo zaustavljen, a cijene osnovnih namirnica skočile.

Raudije nas povećana potražnja za sjemenima i sadnim materijalom, te podrška poljoprivredi od strane vlasti, ali nas više od sve raduje promjena odnosa građana prema obradivoj površini koju su nasljedili od svojih roditelja, a koju su zapostavili

Bez domaće proljoprivrede nema sirovina za industriju, nema proizvodnje, nema izvoza, zato preuzmimo dio svoje odgovornosti, budimo jaka karika u lancu proizvodnje, kupovine domaćih proizvoda…

Za Akos.ba piše: Voloder Sanadin

Povezani članci

Back to top button