Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Čuvajte se kradljivaca vode u ramazanu!

Čuvajte se kradljivaca vode u ramazanu!

Osjećate žestoku žeđ tokom ramazanskih dana a ne znate ko vam je ‘ukrao’ vodu iz organizma i izložio vas žeđi

Odgovor leži u vašoj hrani i svakodnevnim navikama. Obično je ono što jedemo za sehur ili u periodu između iftara i sehura jedan od glavnih uzročnika žeđi u toku posta.

U nastavku teksta donosimo vam neke do najvažnijih uzročnika žeđi u ramazanu, kako biste ih mogli izbjegavati i umanjiti koliko je to moguće:

Slana hrana: Slana hrana povećava potrebe organizma za vodom, stoga se savjetuje da se izbjegava stavljanje puno soli u hranu, odnosno da se jede preslana hrana, a takođe se preferira da se salata začini limunovim sokom umjesto soli, jer limun isto služi kao dodatak hrani.

Začini: Obroci koji sadrže dosta začina traže da se pije mnogo vode, jer ovakva hrana isisava vodu iz usta, grla i želuca, uzrokujući tako isušenost organizma, i stoga izazivajući osjećaj žeđi, zato onaj ko posti treba da izbjegava začinjenu hranu, posebno u vrijeme sehura.

Stimulansi: Postačima se savjetuje da smanje konzumaciju stimulanata, poput čaja i kahve, zbog toga što sadrže dosta kofeina, koji povećava aktivnost bubrega i izlučivanje vode iz organizma, te stoga stimulansi uzrokuju gubitak vode iz organizma. Takođe treba obratiti pažnju na to da čaj i kahva nisu zamjena za vodu.

Gazirana pića: Ona sadrže karbon, koji uzrokuje nadutost i osjećaj pretrpanosti, te sprječava organizam u iskorištavanju tečnosti, te ih stoga treba izbjegavati, posebno prilikom iftara.

Direktno izlaganje suncu: Postači bi trebalo da izbjegavaju direktnu izloženost sunčevim zrakama na duži period, i da koristi sredstva koja ublažavaju sunčevu toplinu i tako spriječi žeđ, na primjer:

– Tuširanje mlakom vodom radi hlađenja organizma, uz korištenje sapuna kako bi se riješili tjelesnih masnoća koje mogu uzrokovati začepljenje znojnih pora.

–  Sprječavanje da sunčeva toplina prodire u kuću koliko je to moguće, zamračivanjem prozora.

– Oblačenje lahke odjeće, svijetlih boja, a preporučuje se i da bude od pamuka, radi upijanja znoja.

– Odmaranje koliko je to moguće, pravljenje pauza između aktivnosti radi obnove vitalne energije organizma.

Izvor: onislam.net/arabic

Prevod i obrada: Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top