Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > ‘Crna sjenka zelene energije’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

‘Crna sjenka zelene energije’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

'Crna sjenka zelene energije

Kako je regionalni plan masovne gradnje malih hidroelektrana umjesto rješenja donio brojne nove probleme. Film “Crna senka zelene energije”, koji je koprodukcijski podržala Al Jazeera Balkans, prati Irmu Popović-Dujmović, aktivisticu Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF Adria), koja na putu kroz Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru otkriva kako je regionalni plan masovne gradnje malih hidroelektrana umjesto rješenja donio brojne nove probleme. Uništavanje prirode, otvorena pobuna ljudi protiv malih hidroelektrana i korupcija prilikom njihove izgradnje samo su neke “crne sjenke” zelene energije.

Autor filma Dragan Gmizićprofesionalni je novinar i TV-autor od 1998. angažovan u društveno-političkim, ekonomskim i ekološkim oblastima u Vojvodini, Srbiji i području nekadašnje Jugoslavije.

Autor je brojnih reportaža, informativnih emisija i dokumentarnih filmova emitovanih na domaćim i inozemnim TV-stanicama.
Za dokumentarni film “Ravnica bez ptica” dobio je Nagradu za istraživačko novinarstvo, koju dodjeljuje Kancelarija Evropske unije u Srbiji te nagradu za najbolji srpski film 2016, koju dodjeljuje Međunarodni festival zelene kulture Greenfest. Dva puta nominovan za godišnju nagradu NUNS-a za istraživačko novinarstvo 2015. i 2017. Jedan je od osnivača Greenfield produkcije www.gf.rs iz Novog Sada.

Silard Kovač, fotograf, direktor fotografije i TV-autor. Akademiju umjetnosti u Novom Sadu završio 2009. Sarađivao je s brojnim novinskim, TV i produkcijskim kućama u Srbiji i regiji, među kojima je i angažman na TV-serijalu Planet Earth II (BBC).

Fotografijom se bavi od 1991. Stalni je saradnik Svjetskog fonda za prirodu (WWF).Zlatko Zlatković, montažer, snimatelj i TV-autor. Sarađuje s nekolicinom regionalnih televizijskih produkcija na brojnim dokumentarnim i TV-filmovima, serijalima, prilozima, reklamama i spotovima.

Dizajnirao je stranice različitih umjetničkih organizacija, umjetnika, produkcijskih kuća i filmova.

Radio kao producent i organizator Međunarodnog festivala aktuelne muzike Interzone, Novi Sad.

Sarađuje s filmskim festivalima (Filmski front Novi Sad, Supetar Super Film Festival Brač, RAF Zagreb, Liburnia Film Festival Opatija).

Film “Crna senka zelene energije” u programu Al Jazeere možete pogledati u utorak 30.10.2018. u 17:05 sati, repriza 23:05.

  Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top