Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Crna Gora uvozi pet puta više proizvoda nego što izvozi: BiH izvoz u CG 126 mil. eura

Crna Gora uvozi pet puta više proizvoda nego što izvozi: BiH izvoz u CG 126 mil. eura

– Crna Gora najviše uvozi iz Srbije, Grčke i Kine, dok, pojedinačno, najviše izvozi u Srbiju, Italiju i Hrvatsku

  – Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za period januar-decembar 2014. godine, prema preliminarnim podacima Agencije za statistiku (MONSTAT), iznosila je 2 milijarde i 121,7 miliona eura. U odnosu na 2013. godinu, spoljnotrgovinska razmjena je manja za 1,3 odsto, piše Anadolu Agency.

Crna Gora je tokom prošle godine izvozila robu u vrijednosti od 338 miliona eura, što je manje za 10 odsto u odnosu na isti period 2013. godine. S druge strane, uvezeno je robe u vrijednosti od  milijardu i 783,7 miliona eura, što je više za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2013. godine. Na osnovu ovih podataka, vidi se da Crna Gora uvozi pet puta više proizvoda nego što izvozi.

– Veći uvoz hrane od sveukupnog izvoza

Kada je u pitanju izvoz, Crna Gora na inostrano tržište najviše plasira proizvode koji su u Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji kategorizovani kao proizvodi svrstani po materijalu. Izvezeni su obojeni metali, gvožđe i čelik, kao i proizvodi od drveta u iznosu od 82,8 miliona eura.

Kada je uvoz u pitanju, Crna Gora već godinama najviše novca izdvaja za uvoz hrane. Tako je tokom prošle godine za meso, žitarice, mliječne proizvode, voće i povrće, šećer i kafu utrošeno 397,7 miliona eura. Od ukupne cifre, za meso i mesne prerađevine izdvojeno je 122,5 miliona, dok je za žitarice izdvojeno 55,6 miliona eura.

– Najviša spoljnotrgovinska razmjena sa Srbijom

Tokom 2014. godine godine, Crna Gora je najviše trgovala sa Srbijom. Tako je u Srbiju iz Crne Gore izvezeno robe u vrijednosti od 80 miliona eura. Čak 40 miliona od ukupno 80, spada u kategoriju mineralna goriva i maziva, među kojima se izdvajaju ugalj i električna energija.

Kada je u pitanju uvoz iz Srbije, najviše novca izdvajano je za hranu, čak 147 miliona eura. Ukupno je iz Srbije uvezeno robe u vrijednosti od 480 miliona eura, i Srbija je pojedinačno najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore.

Osim iz Srbije, Crna Gora je najviše uvozila iz Grčke, ukupno 144,5 miliona eura robe i proizvoda, dok je vrijednost uvezene robe iz Kine 132,7 miliona eura.

– Iz BiH uvezena koža, drvo, gvožđe…

Spoljnotrgovinska razmjena s Bosnom i Hercegovinom u 2014. godini iznosila je 158 miliona eura. Crna Gora je u ovu zemlju izvozila robu u vrijednosti od 31,8 miliona eura. Proizvodi za koje je najviše novca izdvojeno su obojeni metali, gvožđe i čelik. S druge strane, iz BiH je uvezeno robe u vrijednosti od 126 miliona eura. Skoro 40 miliona eura je utrošeno za proizvode od kože, drveta, hartije, gvožđa, čelika i obojenih metala. Takođe, Crna Gora je na uvoz hrane iz BiH izdvojila 26 miliona eura.

Kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena s Hrvatskom, Crna Gora je iz ove države uvozila robu u vrijednosti od 107 miliona eura, dok je izvoz bio tri puta manji, 33 miliona eura. Nešto manji trgovinski promet napravljen je s Makedonijom. U ovu zemlju, Crna Gora je izvozila robu u vrijednosti od 3,3 miliona eura, dok je iz Makedonije uvezeno robe u vrijednosti od 26 miliona eura. Na uvoz hrane potrošeno je 11,8 miliona eura.

– Jedino s Kosovom pozitivan bilans

Kosovo je jedina država u regionu gdje Crna Gora u spoljnotrgovinskom bilansu ostvaruje dobit. Na Kosovo je prošle godine izvezeno 21,3 miliona eura robe. Najviše se izvozila hrana, kao i sirove materije poput drveta. S druge strane, Crna Gora je s Kosova uvozila robu u vrijednosti od 3,3 miliona eura.

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u 2014.godini bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

Akos.ba/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top