Vijesti iz svijeta

Crna Gora: IZ traži povlačenje Rječnika crnogorskog jezika zbog govora mržnje

– Islamska zajednica Crne Gore je uputila pismo predsjednicima države, Vlade i Skupštine, Filipu Vujanoviću, Mili Đukanoviću i Darku Pajoviću, u kome je zatraženo povlačenje navedenog Rječnika  Islamska zajednica u Crnoj Gori uputila je najoštriji protest povodom institucionalne reakcije u pravcu povlačenja Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika koji obiluje govorom mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi prema pripadnicima islamske vjere, navedeno je u pismu koje su potpisali svi rukovodioci centralnih i lokalnih organa Islamske zajednice u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Početkom aprila, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) objavila je prvi dio Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika, kao “skroman poklon narodu uoči deset godina nezavisnosti”. Na nešto više od 500 stranica popisano je više od 12.000 riječi koje počinju slovima A, B i V, zajedno sa informacijama o njihovom izgovoru, značenju i upotrebi.

Međutim, predstavnici Bošnjaka i Albanaca u Crnoj Gori burno su reagovali zbog, kako su istakli, “grubih uvreda na račun pripadnika bošnjačko-muslimanskog i albanskog naroda i građana islamske vjeroispovijesti” u Rječniku, a od Ministarstva nauke zatražili su da zabrane stavljanje u bilo koju vrstu prometa izdanja Rječnika.

Islamska zajednica je uputila pismo predsjednicima države, Vlade i Skupštine, Filipu Vujanoviću, Mili Đukanoviću i Darku Pajoviću, u kojima je zatraženo povlačenje navedenog Rječnika.

„Tendeciozno vrijeđanje vjerskih i nacionalnih osjećanja nije samo etičko, već prije svega pravno pitanje. Zloupotrebom nauke i slobode izjašnjavanja, redakcioni autori Rječnika žele ovekovječiti namjerne i proizvoljne uvrede, čime zadiru u „prava drugih“, zajamčena nacionalnim i međunarodnim pravom. Publicitetom, iako negativnim, koji je Rječnik izazvao, muslimanima je već nanijeta ogromna šteta. Ukoliko se Rječnik što prije ne povuče, šteta će biti višestruka i nepredvidiva. Islamska zajednica i muslimani Crne Gore, od vas, najviših državnih funkcionera, očekuju brzu i adekvatnu reakciju“, navedeno je u pismu koje su potpisali svi rukovodioci centralnih i lokalnih organa Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) spremna je u Rječniku crnogorskog književnog i narodnog jezika ispraviti sve sporne riječi, poručila je nedavno predsjednica Savjeta za izradu Rječnika Tatjana Bečanović, navodeći da je posljednja namjera autora bila da nekog vrijeđa na nacionalnoj osnovi.

Povlačenje Rječnika zatražili su i crnogorski intelektualci.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button