Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Čime se bave arapske firme na Ilidži: Kupuju zemljište i nude svoje turističke usluge

Čime se bave arapske firme na Ilidži: Kupuju zemljište i nude svoje turističke usluge

Zemlju u Sarajevu i ostalim bh. gradovima kupuju najviše Kuvajćani i državljani UAE, Katara, Bahreina, Saudijske Arabije i Sirije

Prošetate li Ilidžom, na ulicama ćete primijetiti sve veći broj državljana arapskih zemalja, ali i natpisa firmi na arapskom jeziku.

Na restoranima, kozmetičkim salonima, prodavnicama i kafićima, češće ćete vidjeti natpis na arapskom nego na engleskom jeziku. Nemoguće je ne primijetiti i veliki broj novootvorenih arapskih agencija za nekretnine putem kojih državljani Arapskog zaljeva kupuju zemlju u Bosni i Hercegovini.

Interesovalo nas je zbog čega Arapi u tolikoj mjeri posjećuju glavni grad BiH i zašto kupuju zemlju baš na ovom lokalitetu, pa smo ušli u jednu od ovih agencija, koju su prije nešto više od pola godine osnovali državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ljepše u BiH

Uposlenik Muhamed Hindaš, hrvatski državljanin porijeklom iz Palestine, objašnjava nam da zemlju u Sarajevu, ali i ostalim bh. gradovima kupuju najviše Kuvajćani i državljani UAE, ali ima i onih iz Katara, Bahreina, Saudijske Arabije, te iz Sirije.muhamed-hindas

– Bogati Arapi su prije znali ići u Maroko, Tunis, Libanon, Siriju, Egipat. Pošto se situacija u tom dijelu arapskog svijeta zakomplikovala u političkom i sigurnosnom pogledu, preseljavaju svoje poslovanje u Evropu. Ne dolaze samo u BiH, idu i u Češku, Bugarsku, Francusku, Hrvatsku, Sloveniju. Ipak, najviše ih je u BiH zato što ovdje imaju najbolje okruženje po islamskim običajima i sigurni su da jedu halal hranu, a oduševljeni su i našim rijekama i prirodnim bogatstvima – objašnjava nam Hindaš.

Dodaje da je Ilidža postala atraktivna zbog toga što su prije Kuvajćani dolazili uglavnom u hotel Hollywood.

– Tada su dobro upoznali ovaj dio Kantona Sarajevo i svidio im se. Ovdje ima kapaciteta, a i blizu je aerodrom, planine, rijeke i ljekovite vode. Mnogi od njih ovdje dolaze na liječenje i rehabilitaciju – ističe naš sagovornik.

Od Trnova do Banja Luke

Prema njegovim riječima Arapi, pored Ilidže, kupuju zemlju i u Trnovu, Lužanima, Otesu, Pazariću, Hadžićima, ali ima i onih koji su zainteresovani za zemlju u Visokom, Travniku, Bihaću, pa čak i Banjoj Luci.

Kako kaže, Arapi su ovdje kupili mnogo zemlje, ali rijetki ostanu da žive u Bosni i Hercegovini.

– Uglavnom dolaze na odmor, a neki i žele ulagati, te otvaraju firme i grade turistička naselja, poput kompleksa u Oseniku, stambene zgrade, te razne ugostiteljske objekte – zaključuje Hindaš.

(M. Arslanagić/Faktor.ba/Foto: J. Brutus)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com