Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Čile: Kažnjen fudbalski klub zbog podrške Palestini

Čile: Kažnjen fudbalski klub zbog podrške Palestini

Fudbalska federacija Čilea zabranila je „antiizraelske" dresove fudbalskog kluba Palestino. Naime, u decembru protekle godine prvoligaš Čilea je dizajnirao dresove u bojama palestinske zastave, a broj jedan na dresovima zamijenjen je mapom Palestine iz 1947. godine, prije nego je UN podijelio Palestinu.

Jevrejska zajednica u Čileu se požalila na dotične dresove, smatrajući ih diskriminirajućim, međutim, predsjednik prvoligaša Nublensea je bio prvi koji je uputio žalbu na ovu vrste „političke diskriminacije" CD Palestina.

Kako su izjavili zvaničnici Fudbalske federacije Čilea, zabranjeno je promovisati bilo kakav oblik „političke, rasne, društvene ili seksualne diskriminacije". Zabranu ovih dresova krunisali su i kaznom u iznosu od 1.300 američkih dolara.

Na oficijelnoj Facebook stranici, klub je izjavio: „Za nas, slobodna Palestina je historijska Palestina, sve drugo je neprihvatljivo". Club Deportivo Palestino su osnovali palestinski doseljenici 1920. godine, 1952. Godine su postali profesionalni klub i dva puta su bili prvaci Čilea.

Palestinska dijaspora u Čileu je najbrojnijia palestinska zajednica u svijetu, gdje trenutno živi između 450.000-500.000 Palestinaca.

Pripremio: Resul Mehmedović

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top