Vijesti iz svijeta

Cijepanje prijeti arapskim državama: Uvod u korjenite promjene

Preoblikovanje Bliskog istoka neće biti nimalo jednostavno, čut ćemo još mnoge bolne jecaje.

Dešavanja koja su u posljednjih mjesec dana zahvatila Irak, Palestinu, Jemen i Libiju uvode nas u novu fazu korjenitih promjena koje arapski svijet proživljava u prethodne četiri godine. Radi se o najvećem i najopasnijem procesu promjena u arapskom svijetu otkako su u Prvom svjetskom ratu iscrtane sadašnje granice na Bliskom istoku.

Odnosi, vlade, savezi i politike bliskoistočnih zemalja su bili dobro poznati zapadnim silama, njihovim istraživačkim centrima i obavještajnim službama. Stoga im je bilo lako poznavati njihove komponente, pratiti kretanja u tom dijelu svijeta i predviđati njihove ishode. No, faza kroz koju trenutno prolazimo je, po svemu sudeći, nova i jedinstvena. 

Istraživački centri i obavještajni aparati svjetskih i regionalnih sila se osjećaju bespomoćno. Pravila igre, koja su postavljale zapadne sile preko svojih poslušnika u regiji, promijenila su se i izmakla kontroli. Sve izgleda tako zamagljeno i nije moguće uočiti neke jasne obrise.

Priznajemo da će biti jako teško predvidjeti buduća kretanja u ovom dijelu svijeta, jer su u pitanju promjene velikih razmjera, koje se odvijaju izuzetno brzo, a i odnosi među svjetskim silama se u svakom trenutku mogu promijeniti. Stoga se dešavanja na lokalnom ili regionalnom planu mogu odvijati u različitim smjerovima. To nije začuđujuće, budući da smo svjedoci dugo očekivanog „strateškog zemljotresa“.

Korjenite promjene

Ipak, pokušat ćemo predstaviti najznačajnija kretanja i procese, za koje smatramo da predstavljaju početak naredne faze korjenitih promjena  u arapskom svijetu:

– Regionalnim i svjetskim silama je postalo jasno da sprečavanje demokratskih kretanja u arapskom svijetu neće rezultirati stabilnim Bliskim istokom. Naprotiv, arapska javnost postaje „žilavija“ i javljaju se nove snage, koje guraju naprijed i uče iz prethodnih grešaka. 

Vlade koje su podržale kontrarevolucije ili su se ponijele poput nijemih posmatrača, te im tako dale šansu, sada nemaju ideju kako da se ponašaju. Priznati neuspjeh bi ih skupo koštalo.

One se, stoga, drže svog dosadašnjeg puta, pomalo zbog tvrdoglavosti, pomalo zbog straha od posljedica,  a pomalo i zbog tračka nade da bi se, ipak, moglo dogoditi neko čudo.

 Palestinsko pitanje bi u budućnosti u arapskom svijetu moglo imati ulogu kohezionog faktora i stabilizatora.

– Nema sumnje da je politički islam doživio težak udarac u Egiptu, što se po njega negativno odrazilo i u mnogim drugim državama. Međutim, arapski svijet nije postao ni liberalniji, ni sekularniji.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Cijepanje prijeti arapskim državama

Biografija autora

Povezani članci

Back to top button