Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Četnici u Višegradu: Bošnjačka, bh i svijetska šutnja je dokaz da fašizam nije pobjeđen

Četnici u Višegradu: Bošnjačka, bh i svijetska šutnja je dokaz da fašizam nije pobjeđen

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade oglasio se povodom jučerašnjeg okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu. Saopćenje za javnost prenosimo u cjelosti.

-Četnički pokret je fašistički, kolaboracionistički, izdajnički i zločinački. Taj pokret je nastavak srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet punih 200 godina i na čijim je osnovama ponovo u Bosni i Hercegovini izvršen genocid.

Okupljanje četnika u Višegradu je znak kontinuiranog, terorističkog, fašističkog djelovanja zločinačke organizacije koja za cilj ima likvidaciju Bošnjaka kao naroda i Bosne i Hercegovine kao države. To što politički establišment manjeg bosanskohercegovačkog entiteta odobrava djelovanje takve zločinačke organizacije sa fašističkim ciljevima je znak da ta vlast zapravo počiva na tom pokretu, njegovoj ideologiji, ciljevima i praksi.

Ali zašto kontinuirano šuti bošnjački i bosanskohercegovački politički establišment na djelovanje pokreta koji zapravo negira i Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu? Zašto kontinuirano šuti antifašistčka Evropa, Amerika, Kanada, svijet na otvorenu propagandu fašističkih ciljeva i ideologija koji su navodno trebali biti poraženi još u Drugom svijetskom ratu?

Bošnjačka, bosanskohercegovačka i svijetska šutnja prema ekspanziji četničkog pokreta je znak da fašizam nije pobjeđen, da ljudska prava i slobode nisu zaštičeni, da zavjetovano ne poslije holokausta nije zaživjelo, da čovjek i civilizacija nemaju odgovore na agresivno genocidne izazove fašizma, stoji u saopćenju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top