Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Četiri koraka ka vjernom prijateljstvu

Četiri koraka ka vjernom prijateljstvu

Kada razmišljamo o vjernim prijateljima, ne možemo a da ne pomislimo na Ebu Bekra, radijallahu anhu, najvjernijeg prijatelja Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. O njemu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

Nikog nisam pozvao u islam, a da nije sačekao, oklijevao i razmatrao, osim Ebu Bekra koji se nije ni dvoumio, niti oklijevao; čim sam mu spomenuo islam, odmah ga je prihvatio.

(Ebu Dž’afer es-Semin)

Subhanallah, ovaj hadis nam na prelijep način oslikava temelje njihovog prijateljstva. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je toliko vjerovao Ebu Bekru, radijallahu anhu, da ga je nazvao “Es-Siddik” (Iskreni). Vjera Ebu Bekra, radijallahu anhu, bila je suviše jaka da bi je bilo šta uzdrmalo, a prijateljstvo između njega i Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bilo je čvrsto poput stijene, što se očitovalo u mnogim prilikama kada je žrtvovao svoj imetak i vlastitu sigurnost da bi podržao Poslanikovu, sallallahu alejhi ve sellem, misiju.

Prijatelji koji te vole u ime Allaha, tebareke ve te’ala

Dakle, ključni sastojak dobrog prijateljstva jeste ljubav u ime Allaha, tebareke ve te’ala. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je obavjestio da će oni koji se vole u ime Allaha, tebareke ve te’ala, na Sudnjem danu biti u Njegovom hladu:

Sedmericu će Allah na Kijametskom danu smjestiti u Svoj hlad (hlad Arša), onda kada drugog hlada neće biti: pravednog vladara, mladića koji je odrastao obožavajući Allaha, čovjeka koji u samoći spomene Allaha pa mu oči zasuze, čovjeka čije je srce vezano za mesdžide, dvojicu koja su se zavoljela u ime Allaha, muškarca kojeg je sebi pozvala žena od ugleda i ljepote, a on joj rekao: “Ja se zaista bojim Allaha!”, i čovjeka koji tajno dijeli sadaku tako da njegova ljevica ne zna šta je uradila desnica.

(El-Buhari)

Ovaj hadis nam ukazuje na uzvišeni status koji možemo postići dobrim prijateljstvom tokom našeg života. Prijateljstvo možemo uporediti sa putnikom koji je u potrazi za konačnim odredištem, kao što je jedan pisac rekao:

Moguće je putovati sam. Ali, dobar putnik zna da je putovanje zapravo ljudski život, a životu je potrebno društvo. “Drug” je onaj koji s tobom dijeli isti hljeb. Sretni li su oni koji osjećaju da su uvijek na putu te da su svi koje upoznaju, njihovi odabrani drugovi. Dobri putnici se brinu o svojim umornim drugovima. Prepoznaju kada su posustali. Prihvataju ih onakve kakvi jesu, slušaju ih. Pametno, blago, nježno i iznad svega s ljubavlju, ohrabruju ih da nastave dalje i povrate svoju radost tokom putovanja.

Da bi objasnio ovaj prelijepi pojam ljubavi u ime Allaha, tebareke ve te’ala, jedan učenjak je rekao slijedeće:

Zapečatiti prijateljstvo u ime Allaha ukazuje na dužnost zasnivanja veza ispunjenih ljubavlju i povjerenjem u Njegovo ime; ovo je prijateljstvo u ime Allaha, subhanehu ve te’ala. Ovo nam također ukazuje na činjenicu da puka privrženost nije dovoljna; zaista, ono na što se ovdje misli jeste ljubav bazirana na savezništvu. Ovakva ljubav zahtijeva pomoć, podršku, uvažavanje i poštovanje. To znači biti sa onima koje volite i riječima i djelima. Odanost u ime Allaha zapravo znači voljeti Allaha i pomagati Njegovu vjeru; voljeti one koji su Mu, azze ve dželle, pokorni i pomagati ih.

Prijateljstvo je bazirano na vjeri jer vjera osobe treba biti motiv za traženje dobrih prijatelja.

Praktični savjeti za pronalazak dobrog društva

1. BUDIMO ISKRENI I KRENIMO OD SEBE:

Ključ za pronalazak dobrih prijatelja jeste iskrenost u namjerama kao i u svim djelima u islamu, te utjelovljenje karakteristika i osobina koje mi sami tražimo u dobrim prijateljima, kao što su gore navedene osobine.

2. NAPUSTIMO LOŠE PRIJATELJE:

Znam da napuštanje loših prijatelja nije lahka odluka, ali ne zaboravimo da ako napustimo nešto u ime Allaha, tebareke ve te’ala, On će nam to nadomjestiti boljim. Ovo ne znači da trebamo potpuno napustiti prijatelje koji su štetni za našu vjeru, nego ih trebamo podstaknuti u činjenju dobrih djela, biti izvor inspiracije za njihovu promjenu i doviti Allahu, tebareke ve te’ala da ih uputi na pravi put.

3. TRAŽIMO ČESTITE PRIJATELJE:

Ovo jedino možemo postići prisustvom okupljanjima učenih ljudi, poznatih po iskrenosti, čestitosti, pravednosti i dobrom društvu. Da bismo ojačali svoj iman, trebamo posjećivati mjesta na kojima se okupljaju dobri ljudi (npr. džamija, okupljanja na kojima se širi znanje, a dobar početak može biti i određana asocijacija muslimanskih studenata) te izbjegavati štetna mjesta.

Zapamtimo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

Primjer dobrog druga i lošeg druga je kao primjer prodavca miska i onoga koji puše u kovački mijeh; prodavac miska ili će ti ga pokloniti, ili ćeš ga od njega kupiti, ili ćeš barem od njega osjetiti lijep miris, a onaj koji puše u kovački mijeh ili će ti spaliti odjeću, ili ćeš od njega osjetiti ružan miris.

(El-Buhari)

4. DOVIMO ALLAHU, TEBAREKE VE TE’ALA

Uvijek trebamo doviti za uputu ka dobrom prijateljstvu, i doviti da Allah, tebareke ve te’ala, nama i našim prijateljima podari sve najbolje i na dunjaluku i na ahiretu!

Dakle, to su 4 savjeta za pronalazak dobrih prijatelja koji će nam pomoći da posijemo sjeme čestitosti. Molim Allaha da budemo među vjernim prijateljima na ahiretu. Amin.

Autor: Mohammed Faris

Članak prevela: Amela Bajrić

produktivanmusliman.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top