Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Četiri bh. firme (Dita, Likval, Paloč i Euro-Hem) žele saradnju sa investitorom iz Indonezije

Četiri bh. firme (Dita, Likval, Paloč i Euro-Hem) žele saradnju sa investitorom iz Indonezije

Ambasador BiH u Džakarti Fuad Šabeta potvrdio je pisanje bh. novinske agencije Patria (NAP) te kazao da su sa predstavnicima firme „Sayap Mas Utama“ – „Wings“ nastavljeni kontakti o daljnjoj saradnji sa firmama iz BiH.

–   Do sada smo dostavili početne podatke o dvije firme iz Bosne i Hercegovine. To su „Likval“ iz Sarajeva  i „Dita“ iz Tuzle. U narednom periodu očekujemo podatke i o drugim firmama iz BiH. Proces je dosta komplikovan i traži vrijeme, a cilj je dostaviti informaciju svima, koji imaju interes. U direktnom kontaktu sa predstavnicima Wingsa obaviješteni smo, da će dostaviti sve informacije koje posjeduju na dalje odlučivanje rukovodstvu kompanije – navodi Šabeta za NAP.

Šabeta je istakao da uskoro neće biti potrebe za posredovanjem Ambasade BiH u Džakarti jer će uskoro firme iz BiH i Wings imati direktan kontakt.

Podsjećamo, firme koje su iskazale interes za saradnjom sa ovom uspješnom firmom iz Indonezije su i „Paloč“ Gornji Vakuf-Uskoplje i „Euro-Hem“ Banja Luka.

 

Četiri bh. firme žele saradnju sa milijarderom iz Indonezije
 

Inicijativa Ministarstva vanjskih poslova BiH, i bh. ambasadora u Indoneziji Fuada Šabete koji je sa predstavnicima firme „Sayap Mas Utama“ – „Wings“ iz Džakarte razgovarao o mogućnostima ulaganja i saradnje sa firmama u BiH u oblasti hemijske i prehrambene industrije, po svemu sudeći mogla bi uroditi plodom, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Kako saznajemo, na poziv Vanjskotrgovinske komore BiH za saradnju sa firmom u vlasništvu indožanskog milijardera već se javilo nekoliko zainteresiranih bh. firmi.

– Za ovaj projekat aplicirale su sljedeće kompanije: „Dita“ Tuzla, „Likval“ Sarajevo, „Paloč“ Gornji Vakuf-Uskoplje i „Euro-Hem“ Banja Luka, rekla je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Hilva Pezo, stručni saradnik u Sektoru privrede Vanjskotrgovinske komore BiH.

Pezo navodi da bi ovo mogla biti šansa za razvoj hemijske industrije u BiH.

– Naši proizvođači trebaju pomoć. Tržište Indonezije je interesantno, a i obrnuto. Naše firme imaju predispozicije za uspjeh. Svakako treba raditi na razvoju ove nekad vrlo uspješne grane privrede u BiH – kazala je Pezo za NAP.

Inače, indonežanska firma „Wings“ iskazala je interes za saradnju i eventualni otkup većinskog paketa dionica u kompanijama u Bosni i Hercegovini iz oblasti hemijske proizvodnje (sapuni, sredstva za čišćenje i svi proizvodi za njegu), kao i fabrike koje se bave proizvodnjom hrane, a moguća je i kupovina većinskog udjela u eventualnom procesu privatizacije neke od državnih kompanija. 

Podsjećamo, vlasnik ove firme je indonežanski milijarder Eddy William Katuari, koji se nalazi na Forbsovoj listi najbogatijih Indonežana.

 

nap.ba

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od 1,5 milijardi dolara. Firmu je preuzeo 2004. godine od svog oca koji je bio suosnivač.  

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top