Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kupujmo domaće i halal > Certifikati iz BiH priznat u cijelom svijetu: 10 godina uspješnog rada Agencija za certificiranje halal kvaliteta

Certifikati iz BiH priznat u cijelom svijetu: 10 godina uspješnog rada Agencija za certificiranje halal kvaliteta

Agencija za certificiranje halal kvaliteta u BiH ove godine obilježava deset godina uspješnog rada.

Formirana je u okviru misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je pokrenula projekat njenog osnivanja 2006. s ciljem uspostavljanja sistema koji omogućava proizvođačima certificiranje proizvodnih procesa i plasiranje proizvoda na tržište s oznakom halal.

Danas halal certifikat Agencije za certificiranje halal kvaliteta u BiH vrijedi u cijelom svijetu, jer su njeni temeljni akti usklađeni s drugim svjetski priznatim standardima i sistemima koji, osim vjerskog klanja životinja, garantuje da u proizvodu nema ništa štetno po ljudski organizam.

BiH je prva evropska zemlja koja je uspostavila Halal standard i uređen sistem halal certificiranja proizvoda i usluga. „Shodno međunarodnim normama i najboljim svjetskim praksama i iskustvima, Agencija za certificiranje halal kvaliteta u BiH izgradila je sistem halal certificiranja koji je kompatibilan s drugim međunarodnim standardima koji uređuju sistem upravljanja kvalitetom i u skladu je s halal-standardom zemalja Islamske konferencije OIC/SMIIC I – Halal food“, kaže direktor Agencije za certificiranje halal-kvalitete u BiH Amir Sakić. Pored učešća u aktivnostima Institut za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske saradnje (SMIIC/OIC), Agencija je član tehničkog komiteta Evropskog instituta za standardizaciju CEN/TC 425 – Halal hrana, koji radi na izradi evropskog standarda za halal hranu.

Cjelokupan tekst koji je objavljen u Preporodu možete pročitati OVDJE. 

halal.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top