Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Cerska: Nisam ti ja, sinko, za sadake

Cerska: Nisam ti ja, sinko, za sadake

 Munara ostala uspravna
Odron zemlje srušio je džamiju i dvije kuće, a munara je ostala usprav. U jednoj od tih kuća smrtno je stradala Hanifa Čelebić, stalna džematlijka i hizmećarka u ovom džematu.
Odron zemlje sa obližnjeg brda sručio se na obnovljenu džamiju u Cerskoj i u jednom trenutku progutale su je hiljade kubika zemlje i mulja. Istu sudbinu doživjele su i dvije kuće pored džamije, a u jednoj od tih kuća smrtno je stradala starica Hanifa Čelebić, stalna džematlijka i hizmećarka ove džamije. Božjom voljom, a na ibret svima nama, munara džamije ostala je usprav. Tragom te vijesti, koja je munjevitom brzinom obišla svijet, posjetili smo Cersku i mjesto gdje se dogodilo pomjeranje zemljišta.

 

Cerska je bila rasadnik imama

Vijest o nestanku džamije, pogibiji uzorne džematlijke Hanife i pomjeranju iz svojih kuća na desetine povratnika posebno je ražalostila same Cerane koji žive daleko od svog zavičaja. Bego ef. Selimović, dugogodišnji imam u ovom džematu, danas na funkici sekretara Muftijstva sarajevskog i direktora Pokopnog društva Jedilera, zajedno sa sestrama i drugom rodbinom, promtno je djelovao i ugroženim Ceranima odvezao pomoć u hrani. Dok smo iz neposredne blizine posmatrali brdo zemlje na mjestu gdje je bila džamija, Bego ef. je kazao: „Trinaest i po godina bio sam imam u ovoj džamiji. Nosim lijepe uspomene. Ostao sam u kontaktu do današnjeg dana. Čim sam čuo za ovo šta se desilo u Cerskoj došao sam ovamo. Ovdje Bošnjaci žive od Sultan Mehmed Fatiha. Vlasti su se mijenjale, džamije rušile, a Cerani su ostajali usprav kao munara naše džamije na ovom klizištu. Naša bol je velika, ali ova usprav munara govori da ćemo mi ustrajati i podići novu džamiju, vjerovatno na nekoj drugoj lokaciji. Cerska je uvijek bila rasadnik imama. Zadovoljstvo mi je što je Preporod prvi od medija posjetio lokaciju klizišta koje je, nažalost, odnijelo džamiju.“

 

Nisam ti ja za sadake

Narod Cerske je radin i ponosan. Neko iz naše grupe jednoj nani koja je, također, iz bezbjedonosnih razloga  morala napustiti kuću koja se nalazi blizu klizišta, pružio je novčanu hediju, na šta mu je ona odgovorila: „Ne treba, sinko, nisam ti ja za sadake.“ Jedva je primila tu hediju.

U Cersku smo doputovali sporednim, seoskim putevima, jer su oni glavni, na nekim dionicama, bili neprohodni. Put je bio težak, kao i samo suočenje sa mjestom gdje je, u jednom trenu, nestala džamija. Cerani su sretni što se klizište nije desilo kad su u džamiji bila djeca ili neko drugi od džematlija. Međutim, vratili smo se puni nade da će vrijedni Cerani sagraditi novu džamiju i srušene kuće. Vjerujemo, također, da će se učenjem Fatihe sjećati plemenite Hanife Čelebić koja je preselila na Ahiret kad je ceranska džamija nestajala u obrušenoj zemlji i blatu.

 

Piše: bajro Perva/preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com