Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Čekić: Na današnji dan 1992. javno obznanjena namjera izvršenja genocida

Čekić: Na današnji dan 1992. javno obznanjena namjera izvršenja genocida

Na današnji dan 1992. godine na nelegalan način formirana je paradržavna tvorevina “Srpska republika Bosna i Hercegovina”, čime je javno i potpuno otvoreno obznanjena namjera za izvršenje genocida u Republici BiH, izjavio je danas u Sarajevu profesor Smail Čekić.

On je to poručio kao uvodničar na javnoj tribini održanoj povodom obilježavanja 9. januara, koji vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska obilježavaju kao dan tog entiteta, praznika koji je proglašen neustavnim odlukom Ustavnog suda BiH.

Tribina je održana u organizaciji Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca u saradnji sa Hrvatskim narodnim vijećem i Srpskim građanskim vijećem.

Na tribini su predstavljene historijske činjenice i dokumenti o 9. januaru 1992. godine, koji bi, prema riječima organizatora, mogli pomoći svim progresivnim snagama u BiH, posebno u entitetu RS, da se suoče sa zabludama i pogrešnim ideologijama, koje traju već 25 godina, a koje onemogućavaju vladavinu prava i evropski put Bosne i Hercegovine.

Čekić je ukazao na bitne odredbe značenja događaja u Republici BiH koje se odnose na 9. januar 1992.

Kako je kazao, navedenog datuma, 9. januara 1992. godine, u Republici BiH formirana je srpska paradržavna tvorevina pod nazivom “Srpska republika Bosna i Hercegovina”.

“Ilegalna skupština srpskog naroda u BiH pod rukovodstvom ratnog zločinca Momčila Krajišnika usvojila je deklaraciju o proglašenju ‘Republike srpskog naroda u BiH’ kojom je proglašena, formirana srpska paradržavna tvorena, marionetski režim Srbije i Crne Gore kao, citiram, ‘federalna jedinica u sastavu Savezne države Jugoslavije'”, podsjetio je Čekić.

Dodao je da je paradržavna tvorevina “Srpska republika BiH” formirana po neposrednim direktivama i smjernicama političkog i vojnog rukovodstva Srbije i Crne Gore i njihove nacionalističke političke, intelektualne i vjerske elite, a uz aktivnu i neposrednu podršku tadašnje JNA.

“Paradržavna tvorevina ‘Srpska republika BiH’ formirana je na nelegalan i nelegitiman način, kršeći ustavno-pravnu i teritorijalnu cjelovistost i jedinstvo RBiH, ugrožavajući ličnu i imovinsku sigurnost njenih građana”, rekao je Čekić.

Dodao je formiranjem srspke paradržavne tvorevine u RBiH, slično nacističkom projektu “borbi za životni prostor” i “konačnom rješenju jevrejskog pitanja”, te nacističkim tvorevinama u Hrvatskoj (tzv. Nezavisna država Hrvatska) i Srbiji (Kvislinška uprava generala Milana Nedića) “javno i potpuno otvoreno obznanjen subjektivni element genocida – namjera za izvršenje genocida u RBiH”.

“Ta paradržavna tvorevina nastala je na rezultatima osvajačkog, agresorskog rata protiv RBiH i genocida nad Bošnjacima. Tu paradržavnu tvorevinu je na kraju 1992. godine legalizirao Dejtonski mirovni sporazum koji je, između ostalog, legalizirao srpska teritorijalna osvajanja, sprsku paradržavnu tvorevinu i izvršeni genocid nad Bošnjacima”, rekao je Čekić.

Miladin Vidaković iz Srpskg građanskog vijeća smatra da 9. januar, zbog svega što se dešavalo od 1992. godine u BiH, ne zaslužuje biti slavljen i obilježen na način kako se to danas čini na području entiteta RS.

“Užasnut sam i stidim se kao pripadnik sprskog naroda što se danas, širom RS-a, posebno u Banjaluci, obilježava dan koji je donio puno nesreća i zla narodima i građanima naše jedine domovine BiH. Devetog januara osnivačka skupština pokušala je svojim odlukama da izoluje srpski narod od drugih naroda i napravi čiste etničke cjeline u BiH i da pripoji BiH ili najmanje njen dio Republici Srbiji”, rekao je Vidaković.

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH Marinko Pejić kazao je da ne vidi rješenje za pitanje obilježavanja 9. januara bez uključenja međunarodne zajednice.

“Ustavni sud BiH je dao svoje mišljenje koje niko ne poštuje. Trebalo bi međunarodna zajednica da malo poradi na tome da se ispoštuje odluka Suda. Nažalost, ovdje je takva situacija da niko ne poštuje ni sud, ni zakon. Radi se šta se hoće. Ne vidim kako se drugačije može riješiti”, rekao je Pejić.

U RS-u je danas, u okviru obilježavanja 9. januara, organizovan niz događaja, a osim svečanog defilea, organizovana je i svečana akademija i prijem u administrativnom centru Vlade RS-a. Na Trgu Krajine večeras će biti održani koncerti domaćih i gostujućih izvođača.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top