Sportske novosti

Čeferin i Begić otvorili novu zgradu Fudbalskog saveza BiH

Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) i Elmedin Begić, prvi čovjek Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH danas su svečano otvorili novu zgradu bh. kuće fudbala u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

”Ovim svečanim činom ispunjen je važan zadatak kuće fudbala i saveza. Bit ćete oslonac današnjim i budućim fudbalerima za razvoj fudbala u vašoj zemlji. Svijet se ovih dana divi rezultatima vaše reprezentacije koja se plasirala u ‘A’ grupu Lige nacija. To je veliki uspjeh. Cijeli svijet se divi igračima poput Džeke i Pjanića. Uz takve uspjehe lako se zaboravi kako je sve počelo. Malo koji fudbalski savez u Evropi je imao težu startnu poziciju od N/FS BiH, i svejedno ste uhvatili korak sa elitom. Zasluge idu svima i dobrom radu saveza i dobrim trenerima, talentima koje imate više nego neke druge države vaše veličine”, rekao je Čeferin i dodao:

”Imate talente i odlične trenere, ali imate izuzetno lošu infrastrukturu. Posljednji put kada sam bio u Sarajevu dobili smo garancije državnih institucija da su spremni da pomognu u rješavanju ovog problema, koji je bitan za razvoj fudbala u BiH. Fudbal nas uči brojnim važnim stvarima, respektu, fair-playu, samopouzdanju, istrajnosti, iznad svega o važnosti timskog rada. Moramo svi da radimo kao tim, savez, igrači, treneri i država. Bez zajedničkog rada realizacija ovakvih projekata je nemoguća”.

Moderna zgrada Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), čija je vrijednost 10 miliona konvertibilnih maraka (KM), zadovoljava sve kriterije po standardima UEFA-e i Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA).

Kompletan projekat koštao je 10 miliona konvertibilnih maraka, od toga sa 6,5 miliona plaćena je zgrada. U rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje zgrade uloženo je 3,5 miliona KM. Za kupovinu i adaptaciju zgrade, N/FS BiH novac je dobio od UEFA-e devet miliona, te milion KM od FIFA-e. Radi se sredstvima iz namjenskih fondova UEFA-e i FIFA-e za kupovinu zgrada nacionalnih saveza.

”Podršku koju imao od krovnih organizacija FIFA-e i UEFA-e znači nam puno i nećemo iznevjeriti njihova očekivanja i povjerenje. Bez pomoći ovih institucija, ali i pojedinaca danas ne bi bili ovdje. Ne smijem nabrajati imena da nekoga ne zaboravim, ali moram istači da su nam oni otkrili da postoji ljubav i osjećaj, ukazali su nam da nismo sami i da nas neće ostaviti. Dragi Aleksander, prijatelju iz UEFA-e hvala vam lijepo što ste ušli u naše živote i učinili ga lijepim. Ovaj objekat ostavljamo generacijama iza nas da svjedoči jednom vremenu jednog dobrog i transparentnog upravljanja, vremenu reformi, promjena, uspješnosti, hrabrosti i postojanja vizije. Kuća fudbala ostaje kao svjetionik da svima bude podstrek i primjer koji daje nadu i vjeru da mladi na ovim prostorima imaju budućnost”, istakao je Begić.

Današnjoj svečanosti otvaranja nove zgrade administrativnog centra N/FS BiH u Sarajevu prisustvovali su vodeći ljudi svjetskog, evropskog i regionalnog fudbala.

Među gostima iz inostranstva najbrojnije delegacije imali su UEFA i Fudbalski savez Srbije (FSS). Delegaciju UEFA-e predvodio je predsjednik Čeferin. Uz njega, u Sarajevu su bili i njegov šef kabineta Luka Zajc, te Zoran Laković, direktor za nacionalne asocijacije i Thierry Favre, šef za razvoj nacionalnih asocijacija UEFA-e.

Svjetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA) predstavljao je Bjorn Vassallo, direktor evropskih članica u FIFA-i.

Fudbalski savez Srbije predstavljala je četveročlana delegacija, u sastavu predsjednik Slaviša Kokeza, generalni sekretar Jovan Šurbatović, te Tomislav Karadžić i Ivan Čurković.

Svečanosti otvaranja zgrade N/FS BiH u sarajevskoj općini Novi Grad prisustvovali su i Damir Vrbanović, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), kao i Ivančica Sudac, šef međunarodnog odjela HNS-a.

Došli su i Dejan Savićević, predsjednik, Momir Đurđevac, generalni sekretar i Milovan Đukanović, sekretar za međunarodne odnose Fudbalskog saveza Crne Gore. Muamed Sejdini, potpredsjednik Fudbalske federacije Makedonije i Filip Popovski, generalni sekretar, također, su prisustvovali velikom danu za N/FS BiH.

Na svečanost su došli i Radenko Mijatović, predsjednik, Martin Koželj, generalni sekretar i počasni predsjednik FS Slovenije Rudi Zavrl. Isto su učinili i Yardimci Servet, potpredsjednik, i Kardas Kadir, generalni sekretar Fudbalskog saveza Turske. U Sarajevo su stigli i Duka Amand, predsjednik FS Albanije, Koumas Georgios, predsjednik FS Kipar i Ademi Agim, predsjednik FS Kosova.

Pored sportskih funkcionera i pojedinih proslavljenih fudbalera, na svečanost su došli i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA: Ivica Osim ima velike zasluge što danas slavimo
Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), danas je u Sarajevu kazao da Ivica Osim, počasni predsjednik bh. kuće fudbala, ima velike zasluge za to što se danas proslavilo otvorenje zgrade Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Žao mi je što nije tu legenda Ivica Osim. Prošli put kada sam bio sreli smo se i on je mnogo zaslužan što danas slavimo ovdje“, istakao je Čeferin.

Kada je riječ o snazi nacionalnih liga, posebno u manjim evropskim zemljama, Čeferin kaže da u UEFA-i rade na rješavanju tog problema.

“Što se tiče kvaliteta nacionalnih liga. Manje zemlje imaju problem sa kvalitetom lige. Moja Slovenija isto ima problem. Igrači koji su veoma mladi napuštaju zemlju. Spremamo neku reformu klupskog takmičenja u Evropi, koje će zaživjeti poslije 2024. godine. O detaljima ne mogu da pričam, jer još razgovaramo o tome. Nismo još te planove podijelili sa svim predstavnicima fudbala, ali mogu reći da će po tom prijedlogu mnogo više klubova igrati evropska takmičenja. To znači puno veću mogućnost zarade za klubove. To UEFA mora da napravi“, istakao je Čeferin.

On smatra da ideja Svjetske fudbalske federacije (FIFA) o prodaji TV prava za velika takmičenja samo jednom fondu nije dobra za fudbal.

“Prodaji takmičenja FIFA-e nekom fondu, tome se Evropa protivi. Fudbal nije na prodaju, ne možemo ga prodati. Ako prodaš fudbal fondu, onda nema razvoja fudbala. Cijela Evropa je protiv toga, 55 nacionalnih asocijacija i 232 kluba su potpisali da su protiv toga. Tako da na to nećemo pristati. Ako bi isforsirali glasanje na tu temu, onda nećemo igrati u tom takmičenju“, jasan je predsjednik UEFA-e.

Najavio je uvođenje sudijskog video asistenta (VAR) od naredne sezone u takmičenjima pod okriljem UEFA-e.

“Nikada nisam bio protivnik VAR-a, nego sam govorio da nije jasan. To smo mogli vidjeti na Svjetskom prvenstvu. UEFA sada radi na preciziranju pravila upotrebe VAR-a. Najkasnije u sljedećoj sezoni planiramo da ga upotrebljavamo“, rekao je Čeferin.

Predsjednik UEFA-e istakao je da evropska kuća fudbala nastoji finansijski pomagati na poboljšanju infrastrukture svim nacionalnim savezima, među kojima i BiH.

“Imamo sredstva koja dajemo savezima za infrastrukturu. Projekat se zove HatTrick. Savez dobija određenu sumu novca svake godine koji se upotrebljava za infrastrukturu. Ne možemo određivati gdje će se utrošiti ta sredstva, nego savez. I u budućnosti ćemo pomagati saveze, a onda će N/FS BiH odrediti gdje uložiti taj novac“, priča Čeferin.

Liga nacija, prema Čeferinovom mišljenju, pokazala je izuzetne rezultate u svom prvom izdanju, čak i bolje od onoga što su u UEFA-i očekivali.

“Liga nacija je ispala puno bolja nego što smo očekivali. Ne za mene lično, jer je Slovenija ispala u zadnji rang. Ali, fenomenalno. Kada uspoređujemo broj gledalaca u prijateljskim utakmicama i sada u Ligi nacija to je nevjerovatna razlika. Svi prate Ligu nacija, zanimljivo je. Nijemci su ispali u nižu grupu, što je gotovo nevjerovatno. Tako da je to sjajno takmičenje i biće sve bolje i bolje“, kazao je Čeferin i dodao da za sada nema govora o tome da se dozvoli organizacija neke regionalne lige.

Naprotiv, naglašava, u UEFA-i razmišljaju o organizovanju evropskih takmičenja sa što više učesnika, a ne o regionalnim. Također, i Super liga o kojoj se nedavno govorilo, prema njegovim riječima, nema šansi da se formira.

“Super liga je fikcija, ideja koja nije ni postojala. Sada je to neki medijski spin, jer ja sam prije dva dana bio u Briselu sa predsjednikom klupske asocijacije i svih 232 kluba uključujući i najveće da ih ne zanima Super liga. Dok sam ja ovdje neće biti nikakve Super lige“, poručio je Čeferin.

Predsjednik UEFA-e kazao je da su odnosi sa FIFA-om korektni, ali da on nije prvi čovjek evropskog fudbala da bi uspostavljao i održavao dobre odnose, nego da bi radio u interesu fudbala na Starom kontinentu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button