Vijesti iz zemlje

Čaršijska džamija u Bugojnu ima efendiju Engleza VIDEO

Magistrirao je na Cambridgeu, doktorirao na londonskom univerzitetu. Nakon što je stekao britansko državljanstvo, odlučio je vratiti se u svoju prvu domovinu nakon petnaest godina boravka u inozemstvu. Sejad Mekić tako ruši stereotipe o besperpektivnosti u našem društvu.

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAKOS.ba.portal%2Fvideos%2F1196614467037722%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true” ]

Videoprilog Nađe Ridžić (Federacija plus)

Skoro će puna godina dana otkako se na raspisani konkurs za imama Sultan-Ahmedove džamije u Bugojnu, među deset kandidata, prijavio i hafiz Sejad ef. Mekić, čija su dokumenti stigli iz Londona. I bugojanska Čaršijska džamija, jedna od najstarijih u Bosni i Hercegovini, izgrađena krajem 17. stoljeća, dobila je tako efendiju Engleza.

“Nakon završene Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku otišao sam u Veliku Britaniju na daljnje školovanje, gdje sam uz Božiju pomoć te veliki trud, napor, rad i disciplinu uspio da završim ono što sam naumio – prvo arapski jezik, pa fakultet islamskih nauka, postdiplomski studij iz teologije i religijskih nauka na Univerzitetu Cambridge”, objašnjava ovaj 34-godišnjak kako uz državljanstvo naše zemlje ima i britansko

Potom mu se ukazrala prilika za nastavak školovanja na Londonskom univerzitetu, gdje je 2011. godine okončao doktorsku disertaciju o temi ‘Husein Đozo – islamski modernizam u Titovoj Jugaslaviji’. Uz školovanje i formiranje porodice, aktivno je učio jezike, te uz bosanski i engleski, jezike dvije domovine, govori, arapski, urdu, turski i francuski jezik.

Zahvalan za pruženu šansu da uči i živi u Velikoj Britaniji, ipak se, za razliku od svojih vršnjaka, odlučio na povratak, kako kaže, u zemlju porijekla, što, uz ponos, izaziva i čuđenje.

Vehid ef. Arnaut, glavni imam Medžlisa IZ Bugojno, kaže kako ga i dan-danas pita za stvarni razlog povratka – iako, kaže, zna da je u pitanju neki unutrašnji osjećaj koji je teško svima nama razumjeti, ali njega je vratio u krilo.

Dr. Faruk ef. Terzić imam je u Oslu. Ističe kako je velika stvar imati u Bosni i Hercegovini nekoga kao što je Mekić – čovjeka s temeljitim islamskim i svjetskim obrazovanjem.

A o tom obrazovanju u Velikoj Britaniji Mekić priča sa posebnim oduševljenjem i kaže da je to privilegija koju je donio i sa sobom u zemlju rođenja u kojoj zajedno sa porodicom želi ostati.

“Vrijeme će jedino dokazati kakve su moje namjere. Ja ne želim o tome da govorim, ali se nadam da nikada neću stavljati sebe i svoje lične koristi ispred koristi zajednice”, poručuje on

federalna.ba

Povezani članci

Back to top button