Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Čamlidže džamija – novi simbol Istanbula

Čamlidže džamija – novi simbol Istanbula

Izgradnja jedne od najvećih džamija u svijetu, Čamlidže džamije u Istanbulu, za sada ide po planu.

Minimalan broj vjernika koji će moći prisustvovati obredu klanjanja namaza je 37.500, a u džamiju može biti smješteno i do 50.000 klanjača. Čamlidže džamiju, pored moderne opremljenosti, odlikuje i lokacija na kojoj se gradi.
Smještena je na najveću visoravan u Istanbulu, na azijskom dijelu u Opštini Uskudar, na 286 metara nadmorske visine, odakle je vidljiva panorama Istanbula.

Izgradnju džamije je naredio sadašnji predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, a radovi, koje izvodi 250 firmi, trebali bi biti završeni do 1. jula 2016. godine, za kada je zakazana svečana manifestacija otvarenja.
Prema riječima predsjednika istanbulske džamije i kulturnog centra Ergina Kulunka cilj je bio da džamija zadrži dio prošlosti, ali da bude moderna za nove generacije koje dolaze.

Čamlidže džamija će biti novi simbol Istanbula, a vrijednost izgradnje iznosi 135 miliona turskih lira. Džamija će imati četiri minareta visine po 107,1 metar (minareti sa tri šerefa), te dva minareta sa visinom od 89 metara (minareti sa dva šerefa), a ispod zemlje će biti smještena četiri sprata sa salama za konferenciju, bibliotekama, studijima za umjetnost kao i parking garažama.

rtcg.me

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top