Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Ćamil Duraković: Kampanju na izborima za načelnika ću usmjeriti i prema Srbima u Srebrenici

Ćamil Duraković: Kampanju na izborima za načelnika ću usmjeriti i prema Srbima u Srebrenici

Aktuelni načelnik Srebrenice, koji će i na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini u oktobru biti kandidat za tu funkciju, Ćamil Duraković istakao je u razgovoru za Anadolu Agency kako smatra da sužavanje izbora na dva kandidata za načelnika nije dobro za građane Srebrenice.  Aktuelni načelnik Srebrenice, koji će i na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini u oktobru biti kandidat za tu funkciju, Ćamil Duraković istakao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako smatra da sužavanje izbora na dva kandidata za načelnika nije dobro za građane Srebrenice.

Naime, odlukom da na izborima za načelnika Srebrenice, sve prosrpski orijentisane stranke u ovoj opštini podrže Mladena Grujičića, građanima je izbor sveden na dva kandidata, jednog Bošnjaka i jednog Srbina.

Duraković ističe da nije zadovoljan ni protukandidatom, ako situaciju posmatra iz ugla građanina, jer smatra da je funkcija načelnika Srebrenice jedna od najkomplikovanijih političkih funkcija u Bosni i Hercegovini, a smatra da su prosrpske stranke neozbiljne pri davanju podrške Grujičiću.

“Nažalost osoba koja je ovaj put dobila zvaničnu podršku od srpskih stranaka, ako gledamo iz ugla građanina prije svega, riječ je o jednoj mladoj osobi koja očito nema senzibilitet za ovaj grad, a to se pokazuje kroz njegove aktivnosti iz prošlosti. Poznajem osobu, u njegove kapacitete i kvalitetu ne bi ulazio. Ali, riječ je o jednoj od najsloženijih političkih funkcija u BiH. Pomalo mi je zbunjujuće i evo mogu da kažem neozbiljno od srpskih stranaka koje su na taj način pristupile odabiru svog kandidata na platformi da Srbin treba postati načelnik. Ja ništa nisam drugo čuo, ni program, ni razvoj, ni svi građani, ni sve ono što ovaj čovjek ne može uraditi“, izjavio je Duraković.

– Sporan angažman 

Za aktuelnog načelnika Srebrenice, problematičan je i Grujičićev angažman u Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Opštine Srebrenica u kojoj on obavlja funkciju predsjednika.

“On vodi Organizaciju porodica poginulih – nestalih i ako pomiješate te dvije stvari sa politikom to postaje degutantno. Ako do prije tri dana ima sliku Radovana Karadžića na Facebooku i kaže “idemo dalje“ i sada odjednom prestaje da bude fan Karadžića i onda se predstavlja kao buduća svjetla perspektiva ovog grada kako je to moguće. Ja ovo govorim iz ugla građanina“, objasnio je Duraković.

Ćamil Duraković ističe da je on kandidat svih građana Srebrenice, i da će Srbi iz Srebrenice biti po prvi put u fokusu njegove kampanje, ali smatra da prosrpski orijentisane stranke iz Srebrenice izboru kandidata nisu pristupile ozbiljno.

„”a kao kandidat se uopšte ne bih poredio, jer moj koncept je potpuno drugačiji. Ja nastupam kao Bošnjak, naravno, osoba koja za četiri godine uradila koliko je mogla uraditi sa svojim timom za sve građane i to građani mogu da prepoznaju. Bojim se da ovakvim istupom, se pokušava probuditi svijest srpskog stanovništva: evo izgubićemo ako Bošnjak dođe na vlast, kao da od juče živimo zajedno, a ne godinama unazad. Srbi koji će biti predmet moje kampanje po prvi put, dakle, idemo otvoreno i tražimo najbolju soluciju za naš grad koji nažalost ima teret iz prošlosti. Apsolutno sam nezadovoljan njihovim izborom, mislio sam da će to biti ozbiljnija osoba koja može odgovoriti nekim zadacima, očito to nije slučaj, zašto je to tako vrijeme će pokazati“, rekao je Ćamil Duraković.

Za Ćamila Durakovića regularnost izbora se dovodi u pitanje, ali ipak, smatra da demokratiju u izbornom procesu ne treba dovoditi u pitanje, a zabrinjava ga činjenica da se izbori ne svedu na klasično prebrojavanje koga ima više Srba ili Bošnjaka.

“Bez obzira na poziciju ovo jesu demokratski izbori. Ali, kad razmislite malo o tome, više su to dvije suprostravljene strane koje će se prebrojati kojih je više. Izjave koje sam ja čuo od srpskih stranaka, da na ovu funkciju treba da dođe Srbin za načelnika zato što ovu priču o ovom gradu treba relativizirati, priču o prošlosti promjeniti, znači nema platforme. Postoji klasičan koncept nacional-primitivizma i kao hajde da se prebrojimo. Niko ne priča o ekonomskom razvoju, o prosperitetu opštine, o svim njenim građanima.To je ono što mene zabrinjava kao čovjeka, a posebno kao kandidata. Sada ne znam kako da nastupim. Ako ja budem nastupao na način kao što sam rekao, a s druge strane imamo takvu kampanju koja je hajmo dobiti samo da bude Srbin, samo da bi se ostvarila vizija do funkcije, da bi to bila satisfakcija, a ne da koristimo funkciju da postignemo nešto bolje na terenu u zajednici. To je ono što po meni ne zvuči demokratski i što će se kampanja voditi prepadanjem, ako slučajno ne budete za Mladena, budete za Ćamila, ili obratno nestaće vas. To je ono što ja sad osjetim i to je ono što iritira“, istakao je Duraković.

– Problem kampanja, a ne protivnik 

Aktuelni načelnik Srebrenice problem vidi u vođenju kampanje, a Grujičića ne smatra ozbiljnim političkim protivnikom.

“U drugom slučaju ja sam zadovoljan kapacitetima osobe da bi on mogao nešto na političkoj sceni sa mnom da se okuša. Tu nemam nikakvih problema, ali kampanja koja će uz njega ići je nešto što zabrinjava“, opisuje situaciju aktuelni načelnik Srebrenice.

Na pitanje da li bi bilo korektno zbog demokratije da Srebrenica ima još jednog kandidata iz reda bošnjačkog naroda Duraković je imao spreman odgovor.

“Ja nemam problem. Svako može da se kandiduje. Ja sam svoju podršku tražio od onih što su mi je dali 2012. godine, što ne isključuje bilo kog drugog Bošnjaka ili Srbina da treba da se kandiduje. Ali evo ja da sam Srbin, nije da želim nekoga potaći na nešto. Ja da sam Srbin, zabrinuo bih se oko izbora kandidata po pitanju izbora kandidata srpskih stranaka, malo bih se zabrinuo“, dodao je Duraković.

Obavljanje funkcije načelnika opštine Srebrenica za Durakovića predstavlja najsloženiju političku funkciju u BiH. On smatra da osoba koja to radi mora imati određene kapacitete.

“Treba biti pošten, neiskvaren, ali voditi jednu opštinu kao što je Srebrenica nije samo taj domen, nego je domen i senzibiliteta, poznavanja političkih prilika, društvenih kontakata i svega onog što treba da ima jedan kandidat. Ja bih se tu zabrinuo, on je Srbin, poprilično čvrst i radikalan, to se može vidjeti iz njegove prošlosti. Zabrinjavaju i izjave lokalnih lidera kao što su Momčilo Cvijetinović i Radomir Pavlović da su sve pronašli u jednoj osobi, treba da zabrine. Mislim da kampanja nije dobro počela“, rekao je Duraković.

Izbori u BiH su zakazani za oktobar ove godine, ali se čini da je kampanja u Srebrenici počela mnogo ranije. Da li je ovo početak jedne fer političke kampanje od oba kandidata, ostaje da se vidi, ali ono što je sigurno jeste da će građani Srebrenice u narednom periodu moći da slušaju i vide još mnogo različitih manevara u političkoj borbi za načelnika Srebrenice. Ostaje da se vidi jeste i da li će se još neka osoba pokušati da kandiduje za funkciju načelnika opštine Srebrenica i tako proširi izbor građana koji je trenutno sveden na dva kandidata.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top