Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Ćamil Duraković: “Kad sam vidio Kabu, suze su mi same krenule”

Ćamil Duraković: “Kad sam vidio Kabu, suze su mi same krenule”

Ćamil Duraković je veoma uspješan mladi čovjek i prošlogodišnji najmlađi hadžija iz BiH….

Rođen u Velikoj Kladuši, ali poslom vezan za Sarajevo, Ćamil je primjer kako se predanim radom, učenjem i trudom može postići životni uspjeh. Nakon završetka studija na Biotehničkom fakultetu u Bihaću, nastavlja postdiplomski studij u Sarajevu iz oblasti genetičkog inžinjeringa i poljoprivrede i dobija posao asistenta na Internacionalnom univerzitetu (IUS) u Sarajevu.

Protekle godine je u 25-oj godini života obavio hadždž u sklopu programa “Gosti sluge dva sveta harema” kao gost kralja S. Arabije, Selmana ibn Abdulaziza. Bio je najmlađi hadžija iz Bosne u 2015. ili 1436/37. h.g.

Ćamilova priča dobija na težini ako se uzme u obzir da mu je otac poginuo u ratu braneći domovinu. On je tada imao četiri godine, a njegov brat Bakir je tada imao šest mjeseci. Na uspjehe svojih sinova je posebno ponosna njihova majka, Enisa Duraković-Tabaković, koja im je bila velika podrška i ispomoć.

U nastavku donosimo kratak razgovor s Ćamilom o njegovom odlasku na hadždžu i impresijama s tog prelijepog putovanja.

Kako je došlo do vašeg odlaska na hadždž?

Ćamil: Student sam na postdiplomskom studiju i razmišljanja o hadždžu su bila posvećena nekom budućem periodu mog života. O tome sam sanjao da ću ići po završetku fakulteta, kad dobijem posao i steknem neku imovinu. Međutim, Allah, dž.š., je uslišao moje dove i omogućio mi da odem na hadždž i prije nego sam se iskreno nadao. Nakon što sam upisao postdiplomski studij na IUS-u u Sarajevu, primijetio sam da nedostaje primjeraka Kur’ana u džamiji koja se nalazi u kampusu. Mene je to ponukalo da napišem zahjev Kulturnom centru Kralj Fahd, tj. da ispred fakulteta tražimo određeni broj primjeraka Kur’ana kako bi popunili biblioteku. Nakon toga nas je direktor Centra pozvao u goste, te smo ispred IUS-a napravili delegaciju na čelu s prorektorom koja je otišla u posjetu. Vjerujte, nije prošlo ni nekoliko minuta našeg razgovora, a već nas je director Centra pitao jesmo li zainteresovani da odemo na hadždž. Naravno, naš odgovor je bio da jesmo.

Čega se posebno sjećaš s odlaska na hadždž?

Ćamil: Teško mi je izdvojiti bilo kakav događaj sa hadždža, a da je upečatljiv kao prvi susret sa Kabom. Ti trenuci su posebni, ostavljaju pravi trag i sjećanja za sva vremena.
Prvi susret s Kabom, kad dođete u Mekku, je nešto zaista posebno. Kada ispred sebe vidite Kabu s predivnim crnim prekrivačem, suze jednostavno same krenu. Vjerujte, insane se skroz drugačije osjeća na tim mjestima, tu srećete ljude s različitih krajeva svijeta, ali sve nas veže zajednički nijjet, i to je posebno.

Kako si se promijenio u odnosu na vrijeme prije haždža, tj. kad usporediš sebe prije i nakon povratka s hadždža, šta se promijenilo?

Ćamil: Hvala Allahu Koji mi je omogućio i pružio šansu da odem na hadždž i da kao mlada osoba zijaretim časna mjesta islama. Definitivno i bez sumnje hadždž ostavlja trag na osobu koja ga obavi, te uz čvrst nijet možete kod sebe pokrenuti odluke mijenjanja na pozitivno, da budete još bolja i plemenitija osoba. Možda okolina oko mene ne primijećuje moje promjene, ali znam sam po sebi da sam po određenim aspektima postao bolja osoba, ostavljajući stvari koje mi se nisu sviđale i u kojima sam griješio. Molim Allaha da nas učvrsti na ispravnom putu i da nam omogući da se ponovo odazovemo Njegovom časnom pozivu.

Koliko su za tvoj uspjeh važni porodica i prijatelji?

Ćamil: Uz zahvalu Uzvišenom Allahu, dž.š., veliku zahvalnost pripisujem svojim najbližim, a posebno majci koja me je odgojila i usmjerila na pravi put. Mnogo mojih prijatelja ne zna da sam odrastao bez oca, koji je kao šehid svoj život ugradio u temelje naše suverene i nezavisne države, pa tim u vezi moja majka mi znači mnogo. Važnost porodice i prijatelja u postizanju uspjeha je bitna zbog podrške i naravno potrebno je svakom vjetar u leđa, a odlično je kad ga pronalazite kod osoba koje su vam najdraže.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com