Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Bužim: Svečano otkriveno spomen-obilježje Ponosa i pobjede Armije BiH

Bužim: Svečano otkriveno spomen-obilježje Ponosa i pobjede Armije BiH

U okviru manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima“, koja se održava 23. put, jučer  je održana svečanost otvorenja spomen-obilježja “Ponosa i pobjede Armije Republike BiH” koje se nalazi na lokalitetu Ćorkovača, mjesta nadomak pogibije rahmetli generala Izeta Nanića.

Svečanosti su, pored brojnih lokalnih zvaničnika, prisustvale i brojne ličnosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH. Spomen-obilježje zvanično su otkrili Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona i Zikrija Duraković, načelnik Općine Bužim.

Nakon toga prisutnim se obratio Edhem Eminić, predsjednik Organizacionog odbora za izgradnju spomen-obilježja koji je govorio o samoj inicijativi i toku gradnje ovog, za Krajinu, najznačajnijeg historijskog spomenika

Prema riječima Salke Bukvarevića, federalnog ministra za boračka pitanja, obaveza i zadaća države je da obilježava značajne datume i mjesta pobjede Armije Republike BiH jer su pripadnici Armije Republike BiH najzaslužniji što danas imamo cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu koja je spašena i sačuvana od agresije.

“Od srca čestitam bužimskim patriotama što su izgradili ovako jedan lijep spomenik u čast pobjedama Armije Republike BiH, u čast našeg generala Izeta Nanića, heroja odbrane BiH jer da nije bilo žrtve naših šehida, ne bi bilo niti Bosne i Hercegovine”, kazao je ministar Bukvarević.

Kao izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH, svečanosti otvorenja spomen-obilježja na Ćorkovački, prisustvovao je bihaćki muftija Hasan-ef. Makić, koji je istakao kako ovakva spomen-obilježja imaju veliki značaj u čuvanju od zaborava sjećanje na veliku žrtvu i hrabru borbu za slobodu Bosne i Hercegovine svih pripadnika Armije Republike BiH.

Govoreći o spomen-obilježju na Ćorkovači kao svojevrsnom građevinskom pothvatu koji simbolizira, prije svega, mjesto bitaka u kojima je poginuo najveći broj šehida sa područja grada Bužima i naravno pogibiju rahmetli generala Izeta Nanića, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić je naglasio značaj jedinstva Bošnjaka i njihovih političkih predstavnika kazavši da samo na taj način Bošnjaci kao narod mogu opstati u budućnosti.

“Neprijatelji Bosne i Hercegovine se nisu umirili. Oni rade i danas. Negira se genocid, ismijava se sa žrtvama zločina, a sami zločini se pokušavaju relativizirati, a zločinci veličati i glorificirati. Odavde trebamo slati poruke jedinstvenosti i cjelovitosti borbe za Bosnu i Hercegovinu koja će zasigurno još trajati i ne smijemo dozvoliti da neki među nama za ovosvjetske interese izdaju ono najsvetije što smo mi uradili zajedno, a to je 5. Korpus Armije Republike BiH i njegova svijetla borba”, naglasio je premijer Rošić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top