Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Bukvić: Halal-industrija je velika šansa za BiH

Bukvić: Halal-industrija je velika šansa za BiH

U nekim segmentima promet u halal-industriji raste i po 300 posto na godišnjem nivou. Mislim da BiH ima šansu i potencijal da tu napravi jednu novu vrijednost i zato smo odlučili da idemo u organizaciju Sarajevo Halal Faira i ako budemo uspješni, imamo namjeru da držimo taj sajam kontinuirano u periodu koji je ispred nas.

Ovo je u intervjuu za Oslobođenje kazao direktor BBI banke Amer Bukvić.

Veliki dio sajamskog prostora već prije nekoliko dana je popunjen, što pokazuje da će prvi Sarajevo Halal Fair biti uspješan. Sajam organizuje Bosna Bank International, u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom i Islamskom zajednicom BiH, a održava se u Sarajevu.
Bukvić je kazao da se, organizujući ovaj događaj žele da privuku strane investitore da ulažu u BiH, ali i da otvore tržišta za proizvođače iz BiH da više izvoze.
“Sajam halal-industrije samo je jedan od prozora na velikoj kući koju gradi BBI banka, drugi prozor je Sarajevo Business Forum, a naš cilj je da napravimo prozore kroz koje će ulaziti sunce u našu zemlju”, poručio je Bukvić.
Prema njegovim riječima, činjenica da se broj muslimana u Evropi procjenjuje na oko 52 miliona pokazuje da je to dovoljno veliko tržište za koje mogu proizvoditi sve zemlje bivše Jugoslavije.

-Tu je velika šansa za BiH i za ovaj dio svijeta jer mi razumijemo i kulturološki i u svakom drugom pogledu šta ta industrija zahtijeva. Tu smo vidjeli šansu da ta industrija može dovesti do novih proizvodnih kapaciteta, da bi to moglo otvoriti novu dimenziju kad govorimo o prehrambenoj industriji. Isto tako i u halal-turizmu. Naime, sve je veći broj hotela u Hrvatskoj koji nude halal-usluge i koji se certificiraju, a vidimo i da je jako veliki broj turista koji dolaze u BiH i gledaju šta jedu, šta naručuju, gdje borave, kazao je Bukvić.

Na sajam u Sarajevo dolazi veliki broj gostiju iz Malezije, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, a očekuju se i Indonežani, te predstavnici iz zemalja regiona.

Dodao je ideja da se BiH pozicionira kao tržište na kojem će proizvođači iz Malezije i drugih zemalja organizovati proizvodnju u BiH i izvoziti za evropsko tržište.

oslobođenje.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top