Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Bugojno: U Sultan Ahmedovoj džamiji proučena hafiska dova Semiru Imamoviću

Bugojno: U Sultan Ahmedovoj džamiji proučena hafiska dova Semiru Imamoviću

U prepunoj Sultan Ahmedovoj džamiji u nedjelju, (06.03.2016.) poslije podne – namaza upriličena je hafiska dova kojom je u časno zvanje hafiza Kur`an-i-kerima, promoviran mr. Semir Imamović. Dova je proučena u prisustvu velikog broja hafiza, te izaslanikom Reisu-l-uleme, hafizom Ismetom ef. Spahićem, imama, rodbine i prijatelja hafiza Semira Imamovića, te brojnih džematlija i gostiju koji su došli kako bi uveličali ovu svečanost.

Selame i dobrodošlicu zaželio je hafiz dr. Sejad Mekić, imam Sultan Ahmedove džamije.

Selame i dobrodošlicu svim okupljenim na početku svečanosti uputio je glavni imam Medžlisa IZ Bugojno Vehid ef. Arnaut iskazujući radost što je Bugojno dobilo još jednog hafiza.

Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, ovom prilikom u svom obraćanju ukazao je na značaj i afirmaciju učenja Kur'ana napamet, te istakao činjenicu da je krajem 70-tih i početkom 80-tih godina proteklog stoljeća u Bosni i Hercegovini bilo je pet-šest hafiza, a taj broj je u protekloj godini prešao je brojku od 300. Ljubav prema Kur'anu i učenje napamet Božije Objave sve je prisutnije u BiH, te je Rijaset Islamske zajednice formirao još jednu komisiju pred kojom se polaže i stiče zvanje hafiza.

Ovom prigodom 11 hafiza učili su ajete, odlomke iz Kur'ana, te je u završnom dijelu prije dove proučio određene sure hafiz mr. Semir Imamović.

Hafisku dovu proučio je hafiz dr. Fadil ef. Bektaš.

Nakon proučene dove hafiz Ismet ef. Spahić, izaslanik Reisu-l-uleme prenio je održao je predavanje i iskazao poruke – nasihate prisutnim džematlijama.

14.02.2016. godine posljednje kur`anske ajete pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ proučio je mr. Semir Imamović. Članovi Komisije za hifz su iskazali veliko zadovoljstvo s kvalitetom pokazanog znanja od strane kandidata, jer su se jasno vidjeli znaci dugogodišnjeg druženja i ponavljanja naučenog.

Semir Imamović je čitav Kur`an proučio za nepunih pet dana, svaki dan najmanje učeći po pet džuzeva, a 13.02.2016. godine proučio čitavih 8 i pol džuzeva za malo više od dva sata.

Hafiz Semir Imamović je rođen 08.02.1974. godine u Šćipu, općina Prozor od oca Tahira i majke Kade. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Bugojnu 1993. god. sa odličnim uspjehom. Na Islamskom Univerzitetu u Medini je 2001. god. završio Fakultet islamskog prava. Na istom univerzitetu je 2006. god. odbranio je magistarski rad na temu: ”Umdetul-muhtadž ila kitabil-minhadž tahkikan ve diraseten” / ”Naučna valorizacija dijela ”Umdetul-muhtadž”. Vanredno je završio Gazi Husrev-begovu medresu 2012. god.

Autor je dvije knjige: „Dragulj iz riznice islamskog prava“ i „Savremena pitanja – islamski odgovori“. Trenutno radi kao stručni šerijatski konsultant i savjetnik za halal poslovanje u firmi Merkez OIL d.o.o. u Novom Travniku. Pored navedenog, radi i kao urednik islamskih tema na portalu ”Saff”. Oženjen je sa Azra hanumom s kojom ima tri sina: Refika, Ahmeda i Tahira. Semirov muhaffiz je hfz. dr. Fadil Bektaš koji ga je preslušavao i bodrio da završi i kompletira hifz cijelog Kur'ani Kerima.

Nedim Balihodžić

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top