Vijesti iz svijeta

Budisti Mijanmara i Šri Lanke se udružuju protiv muslimana

Izjava Ashin Wirathu, koji se prozvao ‘Burmanskim bin Ladenom’, je najjasniji znak da se ideologija njegovog pokreta 969 širi i izvan granica Mijanmara.

„Danas je budizam u opasnosti. Moramo se čvrsto držati zajedno ukoliko čujemo zvona koja pozivaju na opasnost”, kazao je on na konvenciji koja je održana u nedjelju na zatvorenom stationu u glavnom gradu Šri Lanke, Kolumbu.

„Želim da objavim da se 969 i ja udružujemo sa Bodu Bala Senom iz Šri Lanke kako bismo zaštitili budiste širom svijeta”, rekao je on, misleći na grupu koja je optužena za tiranisanje muslimanske manjine u Šri Lanki.

U svom osmominutnom govoru, Wirathu se zahvalio predsjedniku Šri Lanke, Mahinda Radžapaksau, što mu je odobrio vizu, uprkos protestima od strane pojedinih muslimanskih grupa ove zemlje. Kritičari krive predsjednika što nije obuzdao aktivnosti BBS-a.

Wirathu, u pratnji posebnog sigurnosnog osoblja obučenog u crno, je dočekan na budističkoj konvenciji tradicionalnim bubnjevima i sjedio je u prvom redu pored na hiljade lokalnih monaha.

On je kazao da je ‘budizam bio pod opasadom, uglavnom od muslimana’.

„Odgovornost monaha kao Budinih sinova jeste da nauče loše i necivilizirane ljude da postanu dobri i civilizirani”, kazao je on. „Ukoliko postoji opasnost na jednom mjestu, druge zemlje im trebaju pomoći i zaštititi ih”.

On nije kazao na šta se konkretno odnosni njegova saradnja sa BBS-om.

BBS se konvencija održala u trenutku sve većih spekulacija o tome da će doći do prijevremenih predsjedničkih izbora u Šri Lanki, vjerovatno početkom januara, na kojima se očekuje da će se Radžapaksa kandidirati za treći mandat.

Generalni sekretar BBS-a, Galagoda Aththe Gnanasara, je kazao u svom govoru da će njegova grupa diktirati ishod izbora i budućnost zemlje, zahvaljujući podršci koju imaju.

Svaki od 5.000 monahra prisutnih na konvenciji treba lobirati po 1.000 glasova u svakom seoskom hramu kako bi se osiguralo 5 miliona glasova budista, kazao je on.

BBS je također predložio politički okvir u nedjelju po kojem će Šri Lanka biti proglašena budističkom Sinhala nacijom umjesto multietničkom.

Oko 1,5 miliona muslimana Šri Lanke čini oko 8 posto stanovništva ove ostrvske zemlje. Procenat muslimana u Šri Lanki povećao se u zadnjih pola vijeka sa 6,55 posto 1946. godine na 8,16 posto 1981. godine.

Muslimani Šri Lanke potomci su dijelom migranata, a dijelom domaćih konvertita u islam.

 

IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button