Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Broj oboljelih od korona virusa u svijetu je prešao 200.000, broj smrtno stradalih veći od 8000

Broj oboljelih od korona virusa u svijetu je prešao 200.000, broj smrtno stradalih veći od 8000

Broj oboljelih od korona virusa u svijetu je prešao 200.000. Istovremeno, broj oporavljenih je preko 80.000. Sa čim se svijet susreće još uvijek niko sa sigurnošću ne zna.

Zabrinjavajuće je da broj oboljelih i broj umrlih konstantno raste.

Zabrinjavajuće je i to da su zabilježeni slučajevi ponovnog obolijevanja što otvara mogućnost širenja pandemije u novim krugovima.

Broj oboljelih direktno ovisi o zdravstvenom sistemu države pa tako je trenutno u Njemačkoj od 9.367 oboljelih umrlo tek 26 dok je u isto vrijeme u Iraku na 154 oboljelih umrlo 11.

Razlika je ogromna. Bosna i Hercegovina je prešla stadij u kome je dnevno broj novozaraženih iznosio 1 ili nijedan.

U narednom periodu očekujemo dnevni broj novooboljelih 5 do 10, za par dana ono što je sada u Srbiji i Hrvatskoj i vrlo uskoro ono što je sada u Sloveniji.

Moderne evropske zemlje se nisu oduprijele ovom scenariju i nećemo ni mi, to sad svi znaju. Pitanje je samo koliko ćemo biti bliže Njemačkoj ili Iraku.

U svemu ovome ne izlaze mi iz glave riječi sirijske djevojčice koja je u ruševinama i umirući od gladi svijetu poručila : “Sve ću vas Bogu kazati!”

Molimo građane da krajnje ozbiljno shvate ozbiljnost situacije da se pridržavaju svih uputa nadležnih državnih institucija i medicinske struke.

Za Akos.ba pripremio: Ekrem Čelebić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top