Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Britanski intelektualci pozivaju na bojkot Izraela zbog okupacije i kršenja prava Palestinaca

Britanski intelektualci pozivaju na bojkot Izraela zbog okupacije i kršenja prava Palestinaca

Više od 300 intelektualaca iz Velike Britanije pozvalo je na bojkot Izraela zbog njegove ilegalne okupacije palestinske teritorije, kršenja ljudskih prava i sloboda, javlja Anadolu Agency (AA).

Britanski list “The Guardian“ je u današnjem izdanju objavio oglas “Privrženost britanskih intelektualaca pravima Palestinaca“ koji potpisuju 343 intelektualca nastanjenih i zaposlenih u cijeloj Velikoj Britaniji, a među potpisnicima je i nekoliko profesora sa uglednih univerziteta Oxford i Cambridge.

“Kao intelektualci i univerzitetski profesori Velike Britanije smo krajnje zabrinuti i uznemireni izraelskom okupacijom palestinske zemlje i neprihvatljivih izraelskih kršenja osnovnih ljudskih prava palestinskog naroda“, navodi se u tekstu.

Intelektualci poručuju da neće sarađivati sa izraelskim institutima i obrazovnim institucijama, niti učestvovati na bilo kakvim konferencijama ili panelima koje organizira, finansira ili sponzorira Izrael ili neki izraelski institut.

“Pri svom stavu ćemo ostati sve dok Izrael ne počne da poštuje međunarodne pravne norme i civilizacijske vrijednosti. Pozivamo sve ostale intelektualce Velike Britanije da nam se pridruže u ovom bojkotu“, navodi se u poruci intelektualaca.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top