Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjačko nacionalno vijeće obilježilo godišnjicu referenduma građana Sandžaka

Bošnjačko nacionalno vijeće obilježilo godišnjicu referenduma građana Sandžaka

Povodom godišnjice referenduma građana Sandžaka održanog 1991. godine i obilježavanja Dana samoopredjeljenja, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) održalo je danas u Novom Pazaru posebnu sjednicu na kojoj je poručeno da je to značajan dan za sve građane Sandžaka.

Predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin je rekao da će mirnim putem, demokratskim sredstvima i bez sukoba, i kroz evrointegracije Srbije, nastaviti da se zalažu za položaj i status Sandžaka

Ugljanin je pozvao je Evropsku uniju (EU) da uvaži slobodno izraženu volju građana Sandžaka, koji su, kako je podsjetio, na referendumu glasali za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika i da ispoštuje odluke iz Haškog dokumenta kao i zaključke Badinterove komisije.

„Građanima Sandžaka kao autohtonom narodu na svojoj teritoriji moraju se, kroz rješavanje statusa Sandžaka, obezbijediti mehanizmi da bez uslovljavanja počnu ostvarivati pravo na život, slobodu, sigurnost, brži ekonomski razvoj, kako bi konačno osigurali svoju političku egzistenciju“, rekao je Ugljanin i dodao da se ovo pitanje mora realizovati u procesu pristupanja zemalja zapadnog Balkana EU.

On je, između ostalog, istakao da je obilježavanje godišnjice referenduma građana Sandžaka i Dana samoopredjeljenja značajno zbog toga što je, kako je kazao, “na putu revizija političkog sistema Srbije”.

Skupu su, pored vijećnika BNV-a, prisustvovali bošnjački poslanici u Skupštini Srbije, predstavnici lokalnih samouprava, direktori škola i javni i kulturni radnici. Obratio se i predsjednik HO „Merhamet“ – muslimansko dobrotvorno društvo (MDD), kao predstavnik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) iz Sarajeva, Hajrudin Šahić koji je poželio Bošnjacima, ne samo u Sandžaku nego na prostoru bivše Jugoslavije da grade jedinstvo.

Pokrajinski poslanik u skupštini AP Vojvodine i potpredsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Martom je podsjetio da se njegova stranka već 27 godina zalaže za decentralizaciju Srbije i da je Srbija 2007. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i lokalnim vlastima čime se, kako je naveo, obavezala na jačanje ingerencija lokalnih i regionalnih uprava.

BNV je proglasio dane od 25. do 27. oktobra za Dane samoopredjeljenja u čast referenduma građana Sandžaka za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika održanog od 25. do 27. oktobra 1991. godine, a dane 26. i 27. oktobar za dane od posebnog značaja za Bošnjake.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top